Kultura

Kako snovi i istorija postaju knjige - Stefan Vlku o svom prvom romanu

FOTO: N. Stojićević

FOTO: N. Stojićević

Mladi autor Stefan Vlku nedavno je objavio svoj prvi roman ,, Bogatir''. U razgpvpru za Boom 93 otkrio je kako je njegova ljubav prema pisanju nastala i podelio svoje misli o procesu pisanja, budućim planovima i izazovima sa kojima se suočava.

Stefan Vlku ranije je bio posvećen boksu.

,,Pisanje sam započeo prošle godine i zahvalan sam svom kumu Mihaju Vantiću koji mi je pomogao da moj prvi roman konačno izađe," kaže Vlku.

On objašnjava da nije imao jasnu ideju o čemu će pisati sve dok mu priča nije došla tokom sna.

,,U snu sam dobio 70% priče. Kada sam se probudio, zapisao sam sve što sam zapamtilo i odmah krenuo sa pisanjem."

Radnja romana je smeštena u staru Rusiju, a naslov je proizašao iz Stefanovih ranijih radova i istraživanja.

,,Setio sam se da sam kao mali pisao scenarije i pričice u kojima je glavni lik bio Sergej, Rus. Tako sam odlučio da i u ovom romanu glavni lik bude Sergej i radnja smeštena u staru Rusiju," objašnjava Vlku.

Tokom istraživanja, naišao je na pesme o bogatirima – ratnicima posvećenim svom gradu i porodici, što je dodatno obogatilo njegovu priču.

Roman je epska fantastika koja prati priču o ratniku koji se povukao iz ratova i povukao se u miran život. Međutim, njegov miran život se menja kada ga stari prijatelj poziva da pomogne u borbi sa priobalnim plemenom.

,,Kako radnja napreduje, komplikacije se gomilaju, a lik se suočava sa pitanjem da li su događaji slučajni ili imaju dublje značenje," dodaje Vlku.

Kada je reč o budućim planovima, Vlku planira dve promocije svoje knjige do kraja godine. Jedna promocija će biti u Malom Crniću, organizovana uz pomoć direktorke biblioteke Danijele, dok je druga promocija još uvek u planiranju. Takođe, Vlku trenutno studira i planira da nastavi sa pisanjem, ali i da pronađe posao u svojoj struci.

,,Mnogo je teško pronaći posao u mojoj struci, posebno zato što svi zahtevaju iskustvo koje trenutno nemam. Trudim se da pronađem nešto što je barem u vezi sa mojom strukom, ali i da to ne utiče previše na pisanje," objašnjava Vlku.

Što se tiče budućih projekata, Vlku već ima ideju za novi roman, ali je odlučio da neće započeti rad na njemu dok ne završi prvu godinu master studija i dok prvi roman ne zaživi.

,,Previše je obaveza odjednom, pa ću nastaviti sa radom na onome što sam započeo," dodaje Vlku.

Što se tiče njegovih planova za život, Vlku kaže da bi radije ostao u Beogradu ili okolini, iako voli svoj rodni grad Majdanpek.

,,Grad je previše depresivan za svakodnevni život, ali nemam ništa protiv da se vraćam povremeno," zaključuje Vlku.