Društvo

Požar kod Žagubice i dalje se širi: Još uvek nije lokalizovan

FOTO: Printscreen/ Rendžeri istočne Srbije: FB stranica

FOTO: Printscreen/ Rendžeri istočne Srbije: FB stranica

Požar u Nacionalnom parku Kučalj - Beljanica kod Žagubice i dalje se širi i nije lokalizovan, kako je za Boom 93 rekao Ivan Milosavljević, aktivista Udruženja ,,Rendžeri istočne Srbije''. Takođe, naša redakcija kontaktirala je i predsednika Opštine Žagubica Safeta Pavlovića i Policijsku upravu Požarevac, kako bismo dobili više informacija o ovom požaru.

 Požar je započeo pre deset dana u blizini izvora vode poznatog kao Buk, a trenutno zahvata vis Krivulju. 

,,Ovo je gorelo 10 dana, te je bilo i kiše pa su se i nadali iz lokalnog štaba da će to da bude dovoljno da se požar lokalizuje, međutim to se sve proširilo'', rekao je Ivan.

Prema rečima Milosavljevića, situacija je pogoršana i požar je juče rasplamsao na više lokacija, uključujući Dobre strane, brdo Đula, i krenuo prema severoistoku prema Žagubici.

,,Sinoć kada smo mi oko pola 9 uveče otišli na lice mesta, požar je već zahvatio ogromne površine i nije gorelo samo nisko rastinje i pašnjaci već je prešao na borove šume, uz prisustvo otvorenog plamena u kilometarskim dužinama'', rekao je on.

Trenutno stanje na terenu pokazuje da dim i dalje povećava obuhvat požara, a lokalizacija nije postignuta.

,,U naporima da se požar obuzda, prisutne su različite ekipe, uključujući vatrogasne jedinice iz sektora za vanredne situacije, lokalne komunalne službe, kao i vatrogasna sistemska pomoć iz Evropske unije'', rekao je on.

Međutim, prema Milosavljevićevim rečima, deo opreme, uključujući cisternu Evropske unije koja je tada baš za ovakve situacije, već godinu dana se koristi nenamenski gde se pijaća voda vozi protiv zakona na istražne bušotine rudarske kompanije ,,Dandi'' i juče su je odvojili da pomogne u gašenju požara ali su druge četiri ili pet cisterne, koliko ih ima komunalno preduzeće i dalje vozile vodu na istražne bušotine.

,,Tako da je to više nešto simbolično odvojeno, verovatno da javnost i meštani ne bi pričali kako ih baš briga za požar. I celog dana ta cisterna je stojala tu. Verovatno je samo jednom dovezla vodu i ostala tu na licu mesta'', rekao je on. 

Milosavljević je takođe izneo sumnje da su požari možda podmetnuti, navodeći da se požar proširio na više nezavisnih lokacija istovremeno, što ukazuje na moguće namerno izazivanje.

,,Postoje sumnje da bi jedan lokalni stanovnik, poznat po psihičkim problemima i prethodnim incidentima, mogao biti povezan sa ovim događajima, ali su to još uvek samo sumnje'', navodi Milosavljević.

Što se tiče komunikacije sa nadležnima, Milosavljević je rekao da su vatrogasne jedinice i drugi službenici prisutni, ali helikopteri koji su najavljeni za juče i danas još uvek nisu stigli. Trenutno se preduzimaju mere da se požar zaustavi razoranjem određenih delova oko vatre i gašenjem nisko rastinje.

Predsednik opštine Žagubica, Safet Pavlović, za Boom 93 rekao je kako je sve pod kontrolom.

,,Jeste veliki požar, zaštitili smo Žagubicu, Suvi Do i sve vatrogasne jedinice su na terenu'', rekao je Pavlović.

Prema rečima Safeta Pavlovića, opasno je što se ovaj požar širi sa Beljanice prema opštini Despotovac.

,,Sve je gore na terenu, od cisterni, komunalnih preduzeća. Građani su takođe izašli. Vatrogasne jedinice rade svoj posao. Sve je na nivou i nadamo se da ćemo uskoro da lokalizujemo požar'', rekao je Pavlović za Boom 93.

Informacije smo zatražili i od Policijske uprave u Požarevcu, gde su nam rekli da je 25. avgusta proglašena odluka o vanrednoj situaciji na delu teritorije opštine Žagubica koja je zahvaćena požarima na području katastarske opštine Mali Kamen. 

,,Požarima je zahvaćeno oko 60 hektara niskog rasttinja i borove šume i nema ugroženih objekata. Po okončanju požara biće izvršen uviđaj'', rekli su za Boom 93 iz Policijske uprave Požarevac.