Društvo

Međunarodni dan pasa: Najbolji prijatelji, terapeuti i zaštitnici

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Danas slavimo naše četvoronožne prijatelje koji svakodnevno donose radost u naše živote. Međunarodni dan pasa je prilika da se podsetimo koliko su psi važni za naše porodice i da im se zahvalimo na beskrajnoj ljubavi, odanosti i smešnim trenucima koje donose.

Zašto su psi naši najbolji prijatelji?

Nije tajna da se psi često nazivaju „čovekovim najboljim prijateljem“, i to sa dobrim razlogom. Psi su stvorenja koja nas bezuslovno vole, teše nas u teškim trenucima, dele sreću sa nama i uvek su tu da nas razvesele. Njihova sposobnost da prepoznaju naše emocije i reaguju na njih je zaista izuzetna. Nema ničeg boljeg od povratka kući nakon dugog dana i biti dočekan mašućim repovima i velikim, srećnim očima, prenosi N1 pisanje index.hr.

Psi – terapeuti, zaštitnici i najbolji partneri u avanturama

Psi igraju ključnu ulogu u našem društvu. Osim što su verni kućni ljubimci, mnogi psi su i terapijski psi koji pomažu osobama sa posebnim potrebama, psi vodiči za slepe, psi tragači i spasioci koji učestvuju u akcijama spasavanja, pa čak i psi koji rade u policiji i vojsci. Njihova sposobnost da nam pomognu i zaštite ih čini pravim herojima.

Ali psi su takođe tu da nas prate u našim svakodnevnim avanturama, bilo da je u pitanju jutarnje trčanje, planinarenje, kampovanje ili jednostavno istraživanje komšiluka. Njihova energija i entuzijazam su zarazni i često nas podstiču da budemo aktivniji i pozitivniji.

Psi – najbolji lek

Spomenućemo i tvrdnje brojnih psihologa koji kažu da nema boljeg leka za nečije zdravlje od kućnih ljubimaca! Naravno da nema. Njihove tople šape, radoznalo mahanje repom, njihova blizina… Sve to nam daje snage da istrajnije krenemo u svu gužvu svakodnevnog života.

Dan pasa, ali i svaki drugi dan u godini treba da nas podseti koliko treba da poštujemo njihovu ljubav, vernost i sve što rade za nas iz dana u dan. A danas, kada završite sve obaveze, provedite kvalitetno vreme sa vašim ljubimcem. Ugodite mu u svemu. Ukoliko još uvek nemate psa, razmislite o tome da udomite jednog. Ulepšaćete život i sebi i njemu.