Kultura

Održana 10. Međunarodna smotra folklora (FOTO)

FOTO: Đurić Milan

FOTO: Đurić Milan

U subotu, 24. avgusta, u selu Drmno je održana 10. Međunarodna smotra folklora, koja je okupila ljubitelje narodnih igara i pesama iz različitih krajeva.

Smotra je započela nastupom domaćina, Kulturno-umetničkog društva ,,Božidar Dimitrijević-Kozica“ iz Drmna, koje je predstavilo bogatu folklornu baštinu.

FOTO: Đurić Milan

 

Pored domaćina, Kulturno-umetničkog društva ,,Božidar Dimitrijević - Kozica'', učestvovala su i društva iz Rumunije, Makedonije, kao i iz Kostolca.

FOTO: Đurić Milan
FOTO: Đurić Milan

 

Svaka grupa je kroz svoje nastupe prikazala posebne aspekte svog kulturnog nasleđa, doprinoseći šarenolikom mozaiku folklorne umetnosti.

FOTO: Đurić Milan

Program je uključivao defile kroz selo Drmno, tokom kojeg su učesnici u narodnim nošnjama prolazili ulicama, kao i reviju narodnih nošnji, koja je dodatno obogatila sveukupni doživljaj manifestacije.

FOTO: Đurić Milan
FOTO: Đurić Milan
FOTO: Đurić Milan

Nakon nastupa, usledilo je druženje za članove svih KUD-ova, što je doprinelo još boljoj međusobnoj interakciji i razmeni iskustava. Smotra je bila i prilika da se predstave ne samo folklorne igre, već i tradicija i običaji različitih krajeva.

Domaćini su takođe organizovali obilazak znamenitosti u Požarevcu i okolini za sve goste, uključujući Viminacijum, Narodni muzej i grad Požarevac, kao i mogućnost uživanja na gradskom bazenu.

FOTO: Đurić Milan

Na desetoj Međunarodnoj smotri bili su i Vasilije Baldić, direktor Turističke organizacije, Dejan Krstić, pomoćnik gradonačelnika, i Marija Vlajović, član Gradskog veća zadužena za kulturu, turizam, društvene delatnosti i socijalna pitanja. 

FOTO: A. Stepanović
FOTO: FOTO: Đurić Milan
FOTO: A. Stepanović

U nedelju, 25. avgusta, smotra je nastavljena u Velikom Gradištu, gde je takođe privukla veliki broj posetilaca.