Društvo

Raspodela studentskih domova za brucoše: Koliko je mesta i šta je potrebno od dokumenata

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Od 2. septembra počinje konkurs za smeštaj studenata prve godine u studentske domove u Beogradu. Da bi se brucoši i njihovi roditelji lakše snašli u prikupljanju dokumentacije i kako ne bi promašili rokove za prijavu sastavili smo kratak vodič kroz konkurs.

Ono što je prvi korak, ali i najbitnije za one koji se prijavljuju, jeste rok trajanja konkursa. Brucoši, odnosno studenti visokoškolskih ustanova prvog stepena studija, mogu da se prijave za konkurs za studentski dom od 2. do 16. septembra, a dokumentacija se podnosi u studentskom domu „Karaburma“ u Ulici Mije Kovačevića 7b, navodi se na sajtu Studentskog centra Beograd.

Ko ima pravo na smeštaj i kako se vrši rangiranje?
Pravo na smeštaj u studentski dom, kada govorimo o brucošima, imaju svi studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave. Takođe, imaju i svi oni koji se upisuju prvi put na fakultet, koji se školuju iz budžeta, imaju srpsko drževljanstvo i koji nemaju prebivalište u mestu u kom se i visokoškolska ustanova nalazi, navodi se na sajtu ove ustanove.

Za rangiranje na listi za prijem u dom najvažniji je uspeh postignut u prethodnom školovanju. Tako se za brucoše boduje uspeh iz sva četiri razreda srednje škole (rezultat sa prijemnog ispita se ne uzima u obzir), navedeno je na sajtu Studentskog centra.

Šta je potrebno od dokumentacije?
Od dokumentacije za prijavu na konkurs potrebno je sledeće:

1. prijava za studentski dom (obrazac se kupuje i popunjava prilikom konkurisanja u domu „Karaburma“),

2. overene fotokopije svedočanstava, za svaki završeni razred srednje škole,

3. uverenje o upisu prve godine studija (prvi put) na teret budžeta Republike Srbije (ovaj papir se izdaje u studentskoj službi visokoškolske ustanove koju je student upisao),

4. uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu porodice za period od 1. januara do 30. juna 2024. godine (overava nadležni opštinski organ iz mesta prebivališta kandidata, a obrazac se može kupiti na blagajnama studentskih domova Ustanove Studentski centar „Beogradˮ ili preuzeti sa internet stranice Ustanove) i

5. indeks ili lična karta koji se odnose na uvid.

Važna napomena je da studenti prilikom podnošenja konkursne dokumentacije podnose i zahtev za izdavanje studentske kartice, koja je višegodišnja i neophodna za korišćenje usluga smeštaja i ishrane. Konkursna dokumentacija se podnosi isključivo lično.

Studentska kartica služi i kao elektronski novčanik. Na primer, na njoj se, na blagajni doma, uplaćuje novac za studentsku menzu, kojim se kasnije kupuju obroci, a koristi se i za plaćanje pranja veša u domu. Takođe, preko ove kartice možete prijaviti prenoćište, koristiti studentsku teretanu, a mogu se ostvariti i razni popusti. Izuzetno je bitno i to što služi kao karton za lečenje u studentskoj poliklinici.

Ona važi dve godine, nakon čega se vrši zamena.

Student prilikom useljenja u ustanovu dostavlja lekarsko uverenje o opštem zdravstvenom stanju (ne starije od 30 dana).

Koliko je studentskih mesta namenjeno brucošima?
Za ovu godinu predviđeno je 9.258 studentskih mesta. Međutim, još uvek nije poznato koliko će od tog broja biti namenjeno brucošima. „Prema samom konkursu broj mesta za sve studente je 9.258 čije se školovanje finansira iz budžeta. Mi ćemo ukupan smeštajni kapacitet za brucoše objaviti nekoliko dana nakon predaje dokumentacije”, rekao je direktor Ustanove Studentski centar Beograd Goran Minić za Tanjug.

Iako nije poznato koliko će studentskih mesta pripasti brucošima ove godine, delimičan uvid može se dobiti posmatranjem konačne rang liste za studente prve godine za školsku 2023/24.

Tada je mesto u domu dobilo 820 najbolje plasiranih devojaka i 411 najbolje plasiranih muškaraca.

Informacije o konačnoj rang listi izlaze krajem septembra, a već od početka oktobra, brucoši mogu i zvanično da se usele u svoje sobe. Najveći broj brucoša dobija smeštaj u studentskom domu „Karaburma“ ili Studetskom gradu, a nakon prve godine prelaze i u ostale domove.