Društvo

Problemi sa vodosnabdevanjem u gradu: Šta kaže direktor JKP "Vodovod i kanalizacija"?

Foto:Boom93/T.Spasojević

Foto:Boom93/T.Spasojević

Sudećima po komentarima građana na društvenim mrežama, Požarevac se od nedelje suočava sa problemima u vodosnabdevanju. Posebno su pogođeni građani treće zone grada, koji, kako navode, više od 48 sati nisu imali vode. Boom 93 kontaktirao je Aleksandra Dimitrijevića, direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" Požarevac. U razgovoru sa direktorom tražili smo dodatne informacije o uzrocima problema i planovima za njihovo rešavanje.

"Treća zona ima sada vodu. U nedelju kada je bilo isključenja, treća zona nije imala vodu. Potrošnja je bila velika, pa se usled toga ispraznio i rezervoar. I u toku noći se rezervoar napunio, te im je stigla voda jutros. Bio je solidan nivo i sve funkcioniše bez problema", rekao je Dimitrijević.

Dimitrijević navodi da juče voda do nekih delova grada nije mogla da stigne. Veći deo treće zone grada imao je vodu, dok neki delovi ne.

"Voda do nekih delova treće zone nije mogla da dođe zbog potrošnje, a pritisak ne može da se povećava do besvesti. Ne mogu više ni cevi da izdrže", rekao je on. 

Direktora JKP "Vodovod i kanalizacija'' upitali smo kako planiraju da reše problem pucanja cevi, s obzirom na to da par ulica u gradu se pojavljuje voda zbog napuklih cevi.

"Problemi sa vodom su veliki. Prvo zbog mreže, ona je izuzetno stara. Drugo, na brdu je radio ko je šta hteo", kaže Dimitrijević.

Direktor kaže kako su nekoliko dana bili projektanti gore na brdu i, kako on navodi, "ljudi su se hvatali za glavu jer treći deo, brdo, prima vodu iz tri zone, i tamo je sve živo izmešano".

Za gradištanski put je urađen projekat, čekaju se dozvole i taj deo treba kompletno da se renovira.

"U Požarevcu su se od pamtiveka menjale cevi, a priključci su ostali isti. U Požarevcu je 90% pucanja na priključcima kuća. Trebalo bi da se uhvati neki red i da se menja", rekao je direktor.

Kako kaže, u planu jeste menjanje priključaka, prave se budžeti i čeka se menjanje na gradištanskom putu.

"Sada kada se uzela potrošnja, broj stanovnika, i kada se napravila analiza cevi i starosti svega, ispostavilo se da treba da se uradi 1250 metara. Od pumpe do groblja mora sve da se zameni, ali ne samo na putu do groblja već i u sporednim ulicama", rekao je Aleksandar Dimitrijević.

Sada se radi kompletan potez od Čačalice do Crvenog krsta, gore ka Salakovcu i petrovački put.

"Za ovaj potez sada se gleda na šta su priključeni jer neko dobija vodu iz prve zone, neko iz druge i zato neko ima vodu, a neko nema u jednoj istoj ulici",navodi Dimitrijević.

Velika je starost cevi, a ovo leto je sada pokazalo sve nedostatke. 

"Ovo je sada veliki posao i treba se studiozno odraditi. Ne možemo više kao što se nekad radilo da u jednoj ulici promenimo cevi i šta smo uradili? Promenili smo iste cevi, priključci su ostali isti i posle dođe ovakve situacije opet", zaključio je Aleksandr Dimitrijević, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Požarevac.