Moj grad

U pet opština Braničevskog okruga prosečna zarada u junu za više od 20 000 niža od republičkog proseka

Boom93 / R. Momirović

Boom93 / R. Momirović

Prosečna neto zarada (zarada bez poreza i doprinosa) u pet opština Braničevskog okruga bila je za više od 20 000 dinara niža u odnosu na republički prosek, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Prosečna neto zarada u Republici Srbiji iznosila je 95 804 dinara i niža je u odnosu na maj.

Opala je i prosečna zarada u Braničevskom okrugu u odnosu na prethodni mesec. U junu je iznosila 83 724 dinara, dok je u maju taj iznos bio 89 334 din. Ono što se ne menja jeste da je na nivou okruga plata i dalje niža u odnosu na republički prosek.

U pet opština razlika u odnosu na republički prosek iznosi i više od 20 000 dinara. To su opštine Golubac, Petrovac na Mlavi, Malo Crniće, Žabari i Veliko Gradište.

Opština Golubac u junu je imala najnižu prosečnu zaradu među opštinama Braničevskog okruga. Prosečna zarada u ovoj opštini iznosila je 71 255 dinara, što je za 24 549 niže u odnosu na zaradu na nivou Republike.

U ovih pet opština prosečna zarada u junu nije dostigla ni medijalnu zaradu. 

“Medijalna neto zarada za jun 2024. godine iznosila je 74 185 dinara, što znači da je 50% zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa”, naveo je RZS.

Kostolac je i dalje prvi u okrugu po visini prosečne zarade, koja je u junu iznosila 98 967 dinara, dok je Požarevac i dalje na drugom mestu, sa prosečnom zaradom od 89 210 dinara.

Boom 93

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna neto zarada nominalno veća za 12,0%, odnosno 7,9% realno.

Kako objašnjava Nova ekonomija, nominalni rast pokazuje koliko se plata povećala u apsolutnom dinarskom iznosu. Realni rast uzima u obzir i inflaciju, odnosno rast cena. Realni rast u određenom periodu pokazuje koliko je povećana kupovna moć prosečne zarade, odnosno koliko je moguće kupiti više proizvoda.