Politika

Nacionalni konvent o EU pisao Brnabić i Vučeviću: „Kampanja zvaničnika protiv civilnog sektora“

Foto: Envato elements/ilustracija

Foto: Envato elements/ilustracija

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) uputio je danas predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić i premijeru Milošu Vučeviću otvoreno pismo i zamolio ih da jasno iznesu svoj stav povodom uključivanja najviših državnih zvaničnika u kampanju protiv civilnog sektora, kao i da se razjasni na koji način vide dalju saradnju sa tim sektorom.

Konvent je naveo da im se, imajući u vidu drastično pogoršanje uslova za građansko delovanje tokom prethodnih nekoliko meseci, obraća iskreno zabrinuti za dalju sudbinu procesa evropskih integracija Srbije, ali i proces institucionalnog dijaloga koji je u ranijem periodu bio prepoznat kao primer transparentnog i efikasnog uključivanja predstavnika javnosti u pregovore o pristupanju Srbije EU.

U pismu NKEU ukazuje da poslednjih nekoliko nedelja svedoči sve češćem hapšenju aktivista, kao i izjavama visokih državnih zvaničnika u kojima se, na osnovu manipulacija pravnim okvirom Srbije, udruženja građana, uključujući i članove NKEU, optužuju da su strani plaćenici, neprijatelji države, osobe čiji je cilj destabilizacija zemlje i ugrožavanje bezbednosti predsednika države.

Pojedine članove Radne grupe NKEU za poglavlje 35, koja se bavi praćenjem dijaloga Beograda i Prištine, pripadnici MUP neopravdano i bezrazložno zadržavanju na graničnim prelazima, očigledno po osnovu spiskova o verbalnom deliktu, koje je pomenuo ministar Ivice Dačića, naveo je NKEU, uz napomenu da se poslednji takav slučaj desio na beogradskom aerodromu tokom prethodne večeri.

„Sve ovo, zajedno sa kampanjom koju vode novinari tabloida, predstavljajući se kao forenzičari, tužioci i sudije stvara atmosferu straha i nesigurnosti koja ozbiljno otežava, ako ne i onemogućava, naš dalji rad“, ocenio je Nacionalni konvent.

Prema NKEU, ova poslednja kampanja je bazirana na činjenici da pojedina udruženja građana sredstva za svoj rad na potpuno zakonit način dobijaju iz inostranih izvora, iz kojih se finasiraju i aktivnosti Vlade Srbije, njenih ministarstava, državnih institucija, kao i lokalnih samouprava.

„Sve ove aktivnosti i izjave su neprihvatljive, i stoje u direktnoj suprotnosti s međunarodnim pravom i obavezama koje je Srbija preuzela u oblasti ljudskih prava i demokratskih sloboda, a posebno u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24“, istakao je NKEU.

U pismu se ističe da su pravo na slobodu izražavanja, okupljanja i udruživanja temeljna prava koja svaka demokratska država treba da štiti, a da trenutni postupci državnih organa dovode u pitanje posvećenost Srbije tim principima.

Nacionalni konvent smatra da je situacija u kojoj smo se kao društvo našli, posledica nepostojanja tolerantnog i inkluzivnog dijaloga između države i građana, osim za potrebe dokazivanja deklarativne posvećenosti daljoj evropskoj perspektivi Srbiji, bez istinske želje da se sagledaju različite perspektive i i posledice odluka koje se donose.

„Naknadna želja za dijalogom, koja se do sada demonstrirala, u situaciji u kojoj građani već počnu da izazivaju nezadovoljstvo na vaninstitucionalne načine, ne može doneti rezultat, jer predstavlja pokušaj da se naknadno podeli odgovornost za odluke koje su prethodno donete neinkluzivno i neparticipativno“, ukazao je NKEU.

Konvent je dodao da i primećuje da je narativ građanskih protesta istovremeno i antievropski, iako tema rudarskih aktivnosti nema nikakve direktne veze sa procesom evropskih integracija, niti predstavlja novi uslov koji EU iznosi pred Srbiju u pogledu njenog daljeg napretka u pregovaračkom procesu.

Imajući sve to u vidu, duboko zabrinuti za stanje demokratije i građanskih prava u Srbiji, ali i njenu dalju evropsku budućnost, NKEU je zamolio Brnabić i Vučevića da jasno iznesu svoj stav povodom uključivanja najviših državnih zvaničnika u kampanju protiv civilnog sektora.

„Takođe, u tom kontekstu smatramo neophodnim, da se u ovim okolnostima razjasni na koji način Vlada i Narodna skupština vide dalju saradnju sa civilnim sektorom, pa i Nacionalnim konventom“, navodi se u pismu.

Izražavajući uvrenje da je u interesu svih da se očuva prostor za slobodan rad civilnog sektora, koji je ključan za demokratski razvoj svake zemlje, NKEU je naveo da je i dalje spreman da pomogne proces demokratizacije Srbije u okviru procesa pristupanja EU, kao i dijalog na bilo koju temu od značaja za društvo, ukoliko postoji istinska spremnost institucija da mu pristupe bez predrasuda o neistomišljenicima i uz istinsku želju da se različita mišljenja uvaže.

„Da bi se to desilo, potrebno je da se predstavnici institucija, u skladu sa odgovornošću koju pred građanima imaju, uzdrže od daljih produbljivanja podela unutar društva i da svojim delovanjem obezbede institucionalni dijalog sa svim zainteresovanim akterima, u ranijim fazama odlučivanja, a ne nakon što su određene odluke donete“, istakao je NKEU.

Nacionalni konvet je dodao da od Brnabić i Vučevića očekuje predlog daljih koraka u komunikaciji između institucija i civilnog sektora, kako bi mogla da se nastavi saradnja u interesu procesa pristupanja Srbije EU i razvoja Srbije kroz dijalog zasnovan na međusobnom poštovanju i uvažavanju različitih stavova.