Društvo

Šta je sleep apnea i zašto je opasna? - razgovor sa dr Jevremovićem (VIDEO)

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Sleep apnea, poremećaj disanja tokom sna, predstavlja ozbiljan zdravstveni problem koji može imati teške posledice po život. U razgovoru sa doktorom Dragišom Jevremovićem, internistom pulmologom Opšte bolnice Požarevac, saznali smo da ovaj poremećaj može dovesti do opasnih stanja, pa čak i smrtnog ishoda, ukoliko se ne prepozna i ne leči na vreme.

Prema rečima doktora Jevremovića, sleep apnea se definiše kao "prekid disanja u snu", koji može biti uzrokovan obstrukcijom disajnih puteva ili slabostima u centru za disanje.

"Zastoj u toku disanja može biti vrlo ozbiljan i varirati od blažih poremećaja do iznenadne smrti u snu," upozorava doktor.

On je naveo primer pacijenta koji je preminuo zbog teške forme sleep apnee, što jasno ukazuje na opasnosti ovog poremećaja.

Pored iznenadne smrti, sleep apnea može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kao što su nestabilan krvni pritisak, nepravilni srčani ritam, i pospanost tokom dana koja može dovesti do ozbiljnih povreda na radnom mestu ili u saobraćaju.

Takođe, poremećaj može uticati na šećer i krvni pritisak, što može dovesti do šloga, infarkta i drugih ozbiljnih stanja.

Hrkanje je čest simptom koji mnogi ljudi povezuju sa sleep apneom, ali nije svaki slučaj hrkanja indikator ovog poremećaja.

"Hrkanje ne mora nužno dovesti do pada kiseonika u krvi, što je osnova za progresiju bolesti," objašnjava doktor.

Iako hrkanje može biti znak sleep apnee, važno je da se proveri kako bi se utvrdilo da li je povezano sa smanjenjem nivoa kiseonika u krvi koje može izazvati bolest.

Prepoznavanje sleep apnee može biti izazovno, ali postoje neki znaci na koje treba obratiti pažnju.

Doktor Jevremović navodi da pacijenti često primećuju "jutarnje glavobolje, crvene oči, otoke ispod očiju i pospanost tokom dana." Osim toga, poremećaji kao što su nestabilan krvni pritisak i nepravilni srčani ritam mogu ukazivati na prisustvo sleep apnee.

Dijagnostika sleep apnee obuhvata poligrafiju sna i polisomnografiju sna.

"Poligrafija sna prati osnovne parametre kao što su nivo kiseonika u krvi i EKG, dok polisomnografija omogućava detaljnije praćenje do 20 parametara tokom noći," objašnjava doktor. Ovi testovi pomažu u utvrđivanju da li pacijent pati od sleep apnee i koliko je ozbiljan poremećaj.

Iako smrtnost direktno uzrokovana sleep apneom nije česta, komplikacije povezane sa poremećajem mogu dovesti do smrtnog ishoda.

Doktor Jevremović ističe da su najčešći smrtnost slučajevi "komplikacije bolesti kao što su šlog ili infarkt, koje su uzrokovane sleep apneom."

Prevencija je ključna u borbi protiv sleep apnee. Doktor napominje da "najveći procenat bolesnika sa sleep apneom su gojazni," iako poremećaj može zahvatiti i mršave osobe, decu i odrasle.

Obstruktivna sleep apnea, gde dolazi do blokade disajnog puta, je najčešća, ali postoje i centralne i mešane forme ovog poremećaja.

"Centralne sleep apnee nastaju kada centar za disanje iz nekog razloga ne funkcioniše pravilno, dok mešane forme kombinuju obstruktivne i centralne karakteristike," objašnjava doktor.

Terapija za sleep apneu može uključivati korišćenje CPAP i BiPAP aparata. CPAP aparati automatski podešavaju pritisak kako bi održali disajne puteve otvorenim, dok BiPAP aparati regulišu frekvenciju disanja i nivoe pritiska.

FOTO: A. Stepanović

"BiPAP aparati su skuplji i koriste se kada centar za disanje ne funkcioniše pravilno," navodi doktor Jevremović.

Na kraju, doktor napominje da je veoma važno ne zanemariti simptome i pravovremeno potražiti medicinsku pomoć.

Sleep apnea je ozbiljan poremećaj koji, ako se ne prepozna i ne leči, može imati ozbiljne posledice po zdravlje.