Moj grad

Raspisan konkurs za podsticaje u poljoprivredi

Pixabay/Ilustracija

Pixabay/Ilustracija

Grad Požarevac raspisao je javni konkurs za sprovođenje mera podrške poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja.

Poljoprivrednici mogu konkurisati za 

  • Sufinansiranje kamate za poljoprivredne kredite;
  • Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava;
  • Upravljanje rizicima (Osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja) i
  • Aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti u smislu davanja vrednosti kroz preradu proizvoda.

Maksimalan iznos podsticaja za sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite iznosi  50 000 dinara.

U okviru investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava maksimalan podsticaj iznosi 500 000 dinara. 

Za upravljanje rizicima maksimalan iznos podsticaja iznosi 200 000 dinara, a za aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti u smislu davanja vrednosti kroz preradu proizvoda iznosi 400 000 dinara.

U konkursu su navedeni opšti i specifični kriterijumi za korisnike. Neki od opštih kriterijuma su to da korisnik treba da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, sa aktivnim statusom u 2023. godini, kao i to da korisnik treba da ima prebivalište i proizvodnju na teritoriji Grada Požarevca.

Kako je navedeno u konkursu, podnosioci zahteva za sufinansiranje kamate poljoprivrednih kredita i za osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja imaju pravo da učestvuje u okviru dva podsticaja, a oni koji podnose zahtev za ostale tačke mogu učestvovati u okviru jednog podsticaja.

Takođe, navedeno je da zbirni iznos računa o kupljenoj investiciji po zahtevu ne može da iznosi manje od 30 000.

U konkursu su navedeni opšti i specifični kriterijumi za korisnike. Neki od opštih kriterijuma su to da korisnik treba da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, sa aktivnim statusom u 2024. godini, kao i to da korisnik treba da ima prebivalište i proizvodnju na teritoriji Grada Požarevca.

Rok za podnošenje prijava na Javni konkurs iznosi 30 dana od dana objavljivanja. Konkurs je na sajtu Grada Požarevca objavljen 27. avgusta. 

U slučaju da nema dovoljno sredstava za isplatu podsticaja svim korisnicima koji ispunjavaju propisane uslove prilikom utvrđivanja rang liste prednost ima podnosilac prijave koji nije dobio podsticaje u predhodnoj godini, koji je mlađi od 40 godina, čija je osnovna delatnost poljoprivreda, i koji ulaže veća sredstava pri kupovini investicije, navodi se u tekstu konkursa. 

Više informacija možete pročitati OVDE.