Društvo

MUP: Najveći aktivni požari na teritoriji Pirota, Prokuplja, Požarevca i okolini Bajine Bašte

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) reagovali su u prethodna 24 sata na 151 vanredni događaj, od čega na 123 požara. Od tog broja 118 požara bilo je na otvorenom.

Trenutno su najveći aktivni požari na teritoriji Pirota, Prokuplja, Požarevca, kao i u okolini Bajine Bašte, a u njihovom gašenju pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava pružaju nemerljivu pomoć vatrogascima-spasiocima, saopštio je MUP.

Na teritoriji Pirota vatrogasci-spasioci štitili su tokom protekle noći od požara selo u regionu planine Vidlič, gde je vatrom zahvaćeno oko 2.500 hektara.

Situacija je danas znatno bolja, a požar se gasi na četiri rejona: selo Smilovci kod Dimitrovgrada, selo Basara, Visočka Ržana-Vzganica i Krupac kod Pirota.

Na gašenju požara trenutno su angažovana 62 vatrogasca-spasioca sa 24 vozila, četiri pripadnika dobrovoljno-vatrogasnog društva sa jednim vozilom, 70 šumara sa 16 vozila i 14 pripadnika Specijalizovane jedinice civilne zaštite, kao i 15 pripadnika javnih komunalnih preduzeća sa dva vozila, kao i osam radnih mašina.

Na teritoriji Prokuplja – Žitorađe, pripadnici MUP i dalje su angažovani na gašenju požara koji je sada već slabog intenziteta na površini od oko 200 hektara gde gori suva trava i nisko rastinje obraslo žbunjem kao i delovi bukove šume. Angažovano je 12 vatrogasaca-spasilaca sa sedam vozila.

Na teritoriji Požarevca aktivna su dva požara i to u Kučevu, u Neresnici, gde je angažovano 13 vatrogasaca-spasilaca sa šest vozila, devet članova dobrovoljno-vatrogasnog društva sa tri vozila, kao i pet šumara sa tri vozila.

U drugom požaru, na dva kraka prema potezu Đula i Žagubica, trenutno nema otvorenog plamena i snage vatrogasno-spasilačkih jedinica dežuraju.

Aktivni su i dalje požari ka Beljanici i Suvom Dolu i sve raspoložive snage su tokom dana raspoređene na toj lokaciji i to: 36 vatrogasaca-spasilaca sa 15 vozila, 16 pripadnika dobrovoljno-vatrogasnog društva, Helikopterska jedinica sa pet članova i jednim helikopterom Kamov Ka-32, 13 šumara sa četiri vozila, tri radne mašine, 15 radnika javnog komunalnog preduzeća sa četiri vozila i devet rudara. Ukupna požarom zahvaćena površina je oko 1.200 hektara.

Na teritoriji Borskog upravnog okruga požari su većinom ili lokalizovani ili likvidirani, sem u ataru sela Luka, na planini Stol, gde gori 10 hektara makije i niskog rastinja, gde je upućeno šest vatrogasaca-spasilaca sa dva vozila Vatrogasno-spasilačke jedinice Bor. Na ovom području trenutno nema ugroženih objekata.

Na gašenju požara na lokaciji Banjska stena kod Bajine Bašte angažovano je 11 vatrogasaca-spasilaca sa tri vozila i dva čuvara Nacionalnog parka Tara sa dva vozila. Ukupna požarom zahvaćena površina je oko 60 hektara i intenzivno se radi na opkoljavanju oboda požara na izuzetno nepristupačnom terenu.

  Tanjug/OMK MUP Republike Srbije