Moj grad

"Smederevska jesen" od 6. do 8. septembra

Foto: J.Milenković/Boom93

Foto: J.Milenković/Boom93

„Smederevska jesen”, manifestacija koja se održava u slavu grožđa i vina, po 137. put, održaće se od 6. do 8. septembra u Smederevu.

Kao uvod u manifestaciju, u četvrtak, 5. septembra, u Vinskom gradu, sa početkom u 21 čas, nastupiće tamburaški orkestar „Moravska tambura”.

Manifestacija će započeti sledećeg dana, 6. septembra, tradicionalnom poljoprivrednom izložbom „Seoska dvorišta” u Smederevskoj tvrđavi, koja će biti otvorena u 15 časova. Na izložbi učestvuje 14 seoskih mesnih zajednica s udruženjima žena. 

U Centru za kulturu Smederevo istog dana, u 17.30 časova, biće otvorena tradicionalna privredna izložba koja predstavlja poslovne i privredne potencijale grada.

Od 18 časova centralnim gradskim ulicama (Karađorđeva, Save Nemanjića, Vuka Karadžića) do Gradskog trga proći će svečani defile Smederevske jeseni. Zatim će biti postavljen simbol manifestacije, veliki grozd, a zatim će nastupiti karnevalske grupe. 

Svečano otvaranje manifestacije biće u Malom gradu tvrđave uz koncert orkestra i hora „Virtuozi”, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića. 

Od 22 časa na Gradskom trgu održaće se koncert Vlade Georgijeva.

U subotu i nedelju, 7. i 8. septembra, u Smederevskoj tvrđavi, od 13 do 18 časova, organizovan je bogat program „Despotov grad – srednjovekovna srpska prestonica”, koji podrazumeva pozorišne predstave, koncerte, igrokaze, pijacu zanata, kazivanje poezije, viteške turnire. Program će izvesti Pozorište „Patos”, orkestar „Svetlost”, Udruženje "UL-AZ" i Viteško udruženje „Beli orlovi”.

Na Gradskom trgu biće organizovana programi za decu i nastupi folklornih ansambala.

Koncerti će biti organizovani i u subotu i u nedelju. 

U subotu, 7. septembra, najpre će od 21 čas nastupiti Dženan Lončarević, a zatim, od 22.30, grupa „Kerber”, dok će u nedelju, 8. septembra, od 21 čas, koncert će održati Nemanja Nikolić, a nakon njega, od 22.30 časova Zorica Brunclik. Na kraju koncerta uslediće i vatromet, čime će ovogodišnja manifestacija biti zvanično zatvorena.

Tokom trajanja manifestacije na gradskom trgu, tradicionalno, biće organizovana prodajna izložba voća, vina, cveća, meda i suvenira.