Društvo

Imovina predsednika Opštine Žagubica na dobošu zbog dugova

FOTO: Youtube screenshot

FOTO: Youtube screenshot

Dugogodišnji predsednik Opštine Žagubica Safet Pavlović našao se na udaru izvršitelja - doneta je odluka o prodaji niza njegovih nekretnina zbog dugova. Pavlović u razgovoru za Insajder kaže da su dugovi nastali jer je bio jemac raznim ljudima i firmama koje nisu vraćale dugove, ali nije želeo da otkrije o kojim ljudima i firmama je reč. Nakon što je 2013. postao predsednik Opštine Žagubica otkriveno je da je ranije sumnjičen za posredovanje u prostituciji i falsifikovanje deviza, ali tvrdi da je to sve bila greška.

Pre dvadesetak dana. 8. avgusta, javna izvrišteljka Jasmina Krtić iz Požarevca donela je u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju Zaključak o prodaji imovine Safeta Pavlovića na prvom elektronskom javnom nadmetanju, piše Insajder.

Na spisku imovine za prodaju tako su se našle sledeće stavke: 
-  Jednosoban stan površine 37 metara kvadratnih, procenjene tržišne vrednosti 10.000 evra
-  Poslovni prostor korisne površine 50 metara kvadratnih, procenjene tržišne vrednosti 15.607 evra
-  Zgrada ugostiteljstva 81 metar kvadratni i drugi objekat 66 metara kvadratnih, ukupno procenjene tržišne vrednosti 60.000 evra
-  Stambeno poslovna zgrada površine 203 metra kvadratna, procenje tržišne vrednosti 71.400 evra
-  Garažno mesto površine 6 metara kvadratnih, procenjene tržišne vrednosti 50 evra
-  Imovina od 160 metara kvadratnih, bez navođenja o čemu je reč, procenjene tržišne vrednost 640 evra
-  Zemljište pod zgradom površine 261 metar kvadratni, procenjene tržišne vrednosti 1.044 evra
-  Njiva druge klase površine 35 metara kvadratnih, procenjene tržišne vrednosti 140 evra
-  Livada sedme klase površine 300 metara kvadratnih, procenjene tržišne vrednosti 90 evra

Ukupna vrednost imovine iznosi 18.648.859 dinara, što po srednjem kursu Narodne banke Srbije na današnji dan iznosi 159.337 evra. 

Sva imovina nalazi se u Krepoljinu kod Žagubice. 

Na prvom nadmetanju početna cena iznosi 70 posto, a po zakonu može da učestvuje i sam Pavlović.

Izvršni poverilac je Eurobanka EFG, dok su ostali poverioci kompanija EOS Matrix doo iz Beograda i Sberbanka Srbija. Pošto banke imaju obavezu čuvanja tajnosti podataka, odgovor na pitanja kako je nastao i koliki dug, pokušali smo da dobijemo od firme EOS Matrix, u vlasništvu istoimene firme iz Nemačke. Odgovore do objavljivanja teksta nismo dobili.
Inače, svi javni funkcioneri imaju obavezu prijave imovine, a Safet Pavlović je poslednji put prijavio imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije 2020. godine.

Prema tom registru on u vlasništvu ima tri stana površine 36 metara kvadratnih, 70 metara kvadratnih i 55 metara kvadratnih, zatim dva poslovna prostora od 88 i 50 metara kvadratnih i prizemnu kuću od 403 metra kvadratna.
Njivu i livadu koje mu se sada plene, sudeći prema ovom spisku, nije prijavio.

Pavlović: Bio sam jemac, a ljudi nisu vraćali 

Safet Pavlović u razgovoru za Insajder kaže da su dugovanja nastala jer je bio jemac, odnosno garantovao je za kredite drugima koji dugove nisu vraćali.

„Jednostavno bio sam jemac mnogim prijateljima, ljudima, firmama... Nisu vratili kredite i došlo je do toga. Da pomognem ljudima da ostvare kredite, da sve to ide kako treba. Oni nisu vratili i posle je došlo do toga“, kaže Pavlović.
Na pitanje kojim raznim firmama i prijateljima, prvo je rekao da niti pamti, niti se time bavi, a na konstataciju da je on javni funkcioner i da nije beznačajno kome je bio jemac, Pavlović odgovara: „Nema veze, mogu da odgovorim na neko pitanje, na neko i ne moram, imam pravo na to“.

Tvrdi da situacija sa njegovom ličnom imovinom nema veze sa načinom na koji upravlja opštinskom.

„Nemojte da brinete, izuzetno sam sposoban da rukovodim javnom imovinom“, kaže Pavlović i poziva da dođemo da proverimo, uz obećanje da će nam dati i intervju.

Nije hteo da odgovori na pitanje da li će i sam učestvovati u licitaciji kako bi za 70 posto procenjene tržišne vrednosti ipak zadržao vlastnišvo nad imovinom.
 
„Nemam pojma, verovatno hoću, videću“, kaže Pavlović uz osmeh.

Optužbe za prostituciju i falsifikovanje deviza 

Moglo bi se reći da je Safet Pavlović medijsku slavu stekao kada je meštane sela Siga pozvao da se ugledaju na Severnu Koreju, u kojoj većina glasa za broj jedan na biračkom listiću.

Na čelu je Opštine Žagubice već 12 godina -- na tu funkciju izabran je po četvrti put  posle izbora u decembru prošle godine. Politički je aktivan od 2008 - prvo kao član Socijalističke partije Srbije, a potom Srpske napredne stranke.

Pavlović je hapšen i procesuiran zbog posredovanja u prostituciji. U vezi sa tim slučajem Pavlović tvrdi da je sve to bila greška.
„To nije tačno. Tad sam bio vlasnik jedne firme Sapa Trade koja je bila registrovana kao noćni klub, da u klubu mogu da budu plesačice, igračice i da vode program. To što su me oni optuživali za posredovanje u prostituciji naravno nikad nije ni dokazano i nije ni bilo“, tvrdi Pavlović.

Mediji su ranije prenosili da su u njegovom lokalu zatečene neprijavljene dve Moldavke i jedna Rumunka, osumnjičene za prostituciju. U predizbornoj kampanji javno se hvalio kako je uticao na povećanje nataliteta time što su u njegovom noćnom baru klijenteli usluge pružale Moldavke, Rumunke, Ukrajinke.

Nije štancovanje već šticovanje deviza, tvrdi Pavlović

Pavlović je svojevremeno uhapšen s grupom privatnika zbog falsifikovanja dokumenata i „štancovanja“ deviza. I za te optužbe Pavlović tvrdi da su bile greška. Tada je bio uhapšen i zadržan je 72 sata u pritvoru, ali je potom pušten.

„Što se štancovanja deviza tiče, to nema veze sa vezom. Ja sam bio tada vlasnik štedno-kreditne zadruge Sapa MD, sve je legalno bilo. Oni ne znaju da pišu šticovanje, to se tada zvalo šticovanje, 1992,1993. godine mogao si u zadruzi sa računom da dođeš, da uplatiš, da kupiš od firmi, svašta nešto, to se zvao takozvani šticing. A oni tamo nalepili štancovanje, odnosno falsifikovanje valuta i svega toga“, kaže Pavlović.

Tužilaštvo za odgovorima traga u arhivu

Na ptianje novinara Insajdera kakav je ishod ovih slučajeva, tužilaštvo iz Petrovca na Mlavi, tačnije v.d. glavnog tužioca Vladanka Pantić, navodi da podatke o ovim slučajevima nema u elektronskoj formi

„Obaveštavamo vas da ovo tužilaštvo nije vodilo elektronske upisnike tokom 2002 godine, te da zbog proteka roka čuvanja premeta, nismo mogli da pronađemo eventualni predmet, ali da iz uvida u izvod iz kaznene evidencije koje je ovo tužilaštvo pribavilo, proizilazi da Safet Pavlović do sada nije pravnosnažno osuđivan“, navodi se u odgovoru tužilaštva.
Sam Safet Pavlović daje različite odgovore.

"Da bi zatvorio predmet ja sam prihvatio dogovor sa javnim tužiocem da platim u humanitarne svrhe“, kaže Pavlović.
Na konstataciju da bi to značilo da je je priznao krivicu, Pavlović daje drugačiji odgovor i kaže da ipak pogrešio i da je tužilac odbacio krivičnu prijavu.

„Možda i nisam sklopio sporazum. Ne, ne. Da, da, on je odbacio. Nema krivičnog dela, tačno, greška moja, nema krivičnog dela i odbačena je prijava tada“, kaže.

Sukob sa ekološkim aktivistima 

Predsednik Opštine Žagubica dovodio se u vezu sa nekoliko incidenata u kojima su učestvovali ekološki aktivisti.

Prošle godine došlo je do sukoba ispred Opštine u kojem je učestovao i predsednik Opštine i predstavnici opozicije.
Sve je počelo jer su se ekološki aktivisti protivili otvaranju rudnika. Problem je bilo iskopavanje zlata kompanije Dandi i poslanici su tražili da se po ovom pitanju otvori javna rasprava.

Safet Pavlović najpre je pretio ekološkom aktivisti Ivanu Milosavljeviću, zatim je ušao u obračun sa građanima i poslanicima opozicije koji su protestovali protiv otvaranja rudnika. Branili su ga momci sa kapuljačama i fantomkama. 

Zbog tvrdnji da je fizički napadnut Aleksandar Jovanović Ćuta podneo je i krivičnu prijavu.

„Krivičnu prijavu protiv Pavlovića podneli smo najpre Osnovnom javnom tužilaštvu u Petrovcu, a posle sam i ja lično podneo prijavu policiji, pošto me je udario ispod pojasa kolenom, a pri izlasku iz opštine s leđa u glavu“, naveo je Jovanović.

Iz tužilaštva su za Insajder smao kratko naveli da je 4. juna 2024. odbačena krivična prijava koju je udruženje Ekološki ustanak podnelo protiv Safeta Pavlovića zbog krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti. Odluku u odgovoru nisu detaljnije obrazložili.