Moj grad

Otvorena izložba "Sve boje Vorhola": Pred publikom 40 radova američkog umetnika

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

U Galeriji Narodnog muzeja Požarevac danas, 28. avgusta, u okviru pratećeg programa 61. Ljubičevskih konjičkih igara, otvorena je izložba "Sve boje Vorhola".

Pred požarevačkom publikom nalazi se 40 radova u tehnici serigrafije američkog umetnika Endija Vorhola. Ovi radovi deo su kolekcije Žive Škodlar Vujić i Lazara Vojića iz Slovenije. 

"Endi Vorhol, osim što je slikar, bio je reditelj, publicista, glumac, fotograf i najveća figura pop-arta. Tokom 60. godina prošlog veka Vorhol je od uspešnog reklamnog ilustratora postao jedan od najpoznatijih umetnika Sjedinjenih Američkih Država. Njegove prve slike prikazuju likove iz crtanih filmova i reklama, dok je kasnije teme tražio u poznatim robnim markama i američkim zvezdama. Tako su nastale slike "Supa marke Campbell", koje možemo videti na izložbi, i "Boca koka-kole", ali i dela na kojima su ikone američke pop-kulture, kao što su Merlin Monro, takođe prisutne na ovoj izložbi, Elizabet Tejlor, Elvisa Prislija i mnogih drugih", rekla je na otvaranju izložbe Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu.

Foto: J. Milenković/Boom93

 

Podsetila je da je posle perioda akcionog slikarstva i apstraktnog ekspresionizma 50. godina 20. veka u likovnoj umetnosti izvršen zaokret ka predmetnosti iz domena komercijalne kulture.

"Jedan od rodonačelnika popularne kulture je upravo bio Endi Vorhol. Njegova umetnost komercijalizma bazirala se prvenstveno na banalnim predmetima, koji su preobražavani u prava umetnička dela. Tako su predmeti poput konzervi, flaša, voćki i cveća postajali njegovi osnovni motivi za stvaranje. Kroz formu banalnosti slika je trebala da bude prijemčiva za većinu", rekla je Radosavljević.

Foto: J. Milenković/Boom 93

Istakla je da je Vorhol poznat i po uvođenju fotografija u umetnost, koje je potom transformisao, nadopunio i stvorio kao nove kulturne artefakte.

"Endi Vorhol je pronikao u sve tajne psihologije američkog potrošačkog društva. On je znao da jedino može uspeti originalnim i lako prepoznatljivim stilom. Počinje da pravi umetnost kao što je pravio reklamu", navodi Radosavljević.

Foto: J. Milenković/Boom93

Producenti izložbe su Alina Mara Vujić i Mihajlo Nestorović.

Marija Vlajović, članica Gradskog veća zadužena za kulturu, zvanično je otvorila izložbu i posebno se zahvalila  producentima i Galeriji „Visconti Fine Art“, u čijem su vlasništvu dela koje su izložena pred požarevačkom publikom.

Foto: J. Milenković/Boom 93

Izložba će biti otvorena do 15. septembra.

Prateći program 61. LjKI nastaviće se koncertom orkestra "Gvardija", koji će se večeras održati na Trgu oslobođenja sa početkom u 21 čas.

Foto: J. Milenković/Boom 93