Moj grad

Načelnik Sektora za vanredne situacije: Helikopterima gasimo požare, stanovništvo nije u opasnosti

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Luka Čaušić kazao je danas da su vatrogasni timovi sa helikopterima neprestano angažovani na planinama Vidlič i Beljanica i dodao da nema opasnosti po stanovništvo.

Čaušić je gostujući na Radio televiziji Srbije (RTS) kazao da je 200 ljudi na terenu i da u gašenju požara pomažu dobrovoljna društva, lokalna preduzeća i stanovništvo iz tog kraja.

"Nema opasnosti po naseljena mesta. I Visočki Odrovci i Gulenci i selo Basara, Krupac, manastir svetih Kirika i Julite je takođe zaštićen i ono što je takođe važno jeste da su zajedno sa mnogobrojnim pripadnicima javnog preduzeća 'Srbijašume' zaštićeni faktički vredni kompleksi šuma", rekao je Čaušić.

Po njegovim rečima, gore žbunovi i trava, ali je teren nepristupačan pa je otežan rad vatrogascima.

"U ovom slučaju grom je udario u vrh stene, potpuno nepristupačno mesto i širio se nepristupačnim terenom. Nismo mogli ni da spustimo vatrogasce helikopterom. Vatrogasci čekaju da dođu u mogućnost da ugase požar, ali nema opasnosti po stanovništvo", rekao je Čaušić.

Borba sa vatrenom stihijom na Staroj planini, Vidliču i Beljanici i dalje traje. Izgorelo je više od 2.500 hektara niskog rastinja i šume.

U opštinama Žagubica i Kučevo zaustavljeno je širenje požara ka selima, ali još ima delova kojima vatrogasci ne mogu da priđu i da obuzdaju vatru.