Društvo

EPS raspisao tender za unapređenje sistema za upravljanje bezbednošću brane HE "Đerdap 1"

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Elektroprivreda Srbije raspisala je javnu nabavku za sistem za upravljanje bezbednošću brane HE "Đerdap 1". Kako se navodi u dokumentaciji, imajući u vidu dosadašnje aktivnosti na razvoju Sistema za upravljanje bezbednošću (SUB) ove brane, potrebno je u da se u toku 2024. godine funkcionalnosti SUB unaprede, instalacijom dodatnih mogućnosti u vezi sa analizom ponašanja brane, automatizacijom postupka izdavanja upozorenja o odstupanju od očekivanih vrednosti sa naprednim metodama zaključivanja koje se zasnivaju na ekspertskom poznavanju objekta i sistema osmatranja (zavisne grupe mernih mesta, mesta osmatranja i sl.).

- Potrebno je i povećanje pouzdanosti, efikasnosti i sigurnosti SUB, instalacijom inoviranih serverskih komponenti sa poboljšanim performansama (serverski slojevi, baze podataka i dr.), koje treba da budu usaglašene sa novim potrebama korisničkih alata, aktuelnim IT tehnologijama, hardverom kao i standardima bezbednosti računarskih mreža. Neophodno je i efikasnije korišćenje i održavanje SUB kroz harmonizaciju, aktuelizaciju i reorganizaciju tehničke dokumentacije i pružanje mogućnosti interaktivnog korišćenja raspoložive dokumentacije kroz veb bazirano rešenje za pomoć u korišćenju i administraciji sistema - ukazano je u dokumentaciji.


Kako se podseća, brane su objekti koji po svojoj prirodi nose određeni rizik, potencijalnu opasnost po okolno područje, koji ne može nikada biti potpuno uklonjen, pa je pitanje sigurnosti brane, kao i pripadajućih objekata od najveće važnosti, naročito kod velikih brana kao što je brana sistema HE "Đerdap 1".


- Takođe se mora imati u vidu da brane, kao i ostali građevinski objekti, imaju svoj vek trajanja. Protokom vremena, raste i potreba da se njihovo stanje ažurno prati i po potrebi reaguje kako bi se sprečila mogućnost oštećenja, rušenja i nekontrolisanog ispuštanja vode. Vremenom se menjaju eksploatacioni uslovi u kojima se nalazi brana, menjaju se karakteristike materijala od kojih su građeni objekti, kao i karakteristike geotehničkih sredina u kojima su građeni objekti. Takođe, tokom vremenom se menja i odnos stručnih i društvenih činilaca prema kriterijumima sigurnosti i rizicima (hidrološkim, seizmotektonskim i drugim), uz povremenu promenu standarda i zakonskih normi (naročito u vezi sa kriterijumima i standardima iz vremena projektovanja i gradnje objekta). Praktično, sigurnošću brana se upravlja tokom čitavog njihovog eksploatacionog veka. Sistem za upravljanje bezbednošću (SUB) brana predstavlja fizički zasnovan, a softverski podržan sistem, koji obezbeđuje sabiranje svih podataka koji su od značaja za sigurnost brane, analizu tih podataka i njihovu inženjersku interpretaciju kroz matematičke modele relevantnih procesa, te kontrolu sigurnosti brane i donošenje odgovarajućih zaključaka u pogledu mera koje je potrebno preduzimati radi ostvarivanja sigurnosti - ukazano je u dokumentaciji.
 


Procenjena vrednost nabavke je 32 miliona dinara bez PDV-a.


Ponude se mogu dostaviti do 25. septembra.

Više detalja se može naći OVDE.