Moj grad

Rezultati ankete: Kakvo je mišljenje naših čitalaca i čitateljki o problemu komaraca?

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Kako bismo bolje razumeli uticaj komaraca na našu zajednicu, prošle nedelje anketirali smo naše čitaoce i čitateljke. Anketa je bila anonimna i u njoj je učešće uzeo 161 ispitanik.

Klimatske promene i duža leta svakako pogoduju pojavi većeg broja ovih insekata kojima odgovaraju visoke temperature. 

Larve komaraca suzbijaju se hemijskim i biološkim sredstvima, a najviše ih ima u mestima gde se voda zadržava. Grad Požarevac je za ovu namenu krajem aprila izdvojio gotovo 50 miliona dinara firmama Eko san i Eko san plus, koje su bile i jedini ponuđači u postupku javne nabavke.  

Građani Požarevca su u značajnoj meri primećivali pristustvo komaraca u prethodnom periodu, a čak dve trećine njih se susretalo sa ovim insektima veoma često. Oko petine je imalo gotovo redovne kontakte, a zanimljivo je da imamo i čitaoca koji nije primetio prisustvo komaraca ovog leta.

Dobar deo anketiranih smatra da je broj komaraca ovog leta mnogo veći u odnosu na ranije godine, dok su mišljenja podeljena oko toga da li su komarci prisutniji u određenim delovima grada ili ih ima svuda. Građani komarce najviše primećuju u višim delovima grada koji su bogati vegetacijom, a naročito na Čačalici.

Ogromna većina ne misli da su postojeće mere suzbijanja imale efekta, a takođe dobar deo smatra da ih prisustvo komaraca ometa u svakodnevnom životu. Od individualnih mera zaštite najviše se koriste mreže za komarce, a za njima slede električni aparati.

Za kraj, većina čitalaca navodi da je imala određene zdravstvene probleme koji su povezani sa ubodom komaraca, kao što su svrab, otok i alergijske reakcije. 

Piše Mitar Nikolić