Društvo

Kako je „Voće i povrće Maja“ postalo simbol uspeha i profesionalnosti? (VIDEO)

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Mirjana Popović, vlasnica Trgovinske radnje „Voće i povrće Maja“, primer je uspešne žene u preduzetništvu. Sa više od trideset godina iskustva u trgovini voća i povrća, Popović je izgradila posao od nule i danas je prepoznatljiv lider u svojoj oblasti.

Popović je svoju preduzetničku karijeru započela 1995. godine, nakon što je prethodno radila u mesnoj industriji. Ova odluka, kako nam je otkrila, nije bila slučajna.

„Voće i povrće mi je bilo najspecifičniji posao i najzanimljiviji. Od svih delatnosti koje sam pre radila, najviše sam volela rad sa voćem. Da biste uspeli u bilo kojem poslu, morate imati ljubav prema njemu“, objašnjava ona.

FOTO: A. Stepanović

Od ljubavi prema poslu koji radi ona je raširila posao i krenula sa dostavom voća i povrća prodavnicama u ostalim gradovima.

„Posao se raširio na Braničevski, Podunavski i Negotinski. Tako da sam, sa velikim radom i velikim odricanjem, došla do tog uspeha gde sam sad", rekla je Mirjana. 

Rad sa voćem i povrćem je izuzetno zahtevan, kaže Popović, koja je tokom godina morala da balansira između poslovnih obaveza i porodičnog života.

„Deca su mi bila najveća snaga i podrška. Iako je bilo teško, nikad nisam pomislila da odustanem. Zbog ljubavi prema poslu i porodici, uspevala sam da prevaziđem sve izazove“, priča ona.

Kako navodi Mirjana, uvek je potrebno da prvo imate plan.

„Napravite svoj plan, šta ćete i kako za sutra, za nedelju dana, da se zna. Jer je voće vrlo zahtevno, tu nema odlaganja, to može samo sad, već sutra je kasno. Bilo je teško jer sam imala obaveze, troje dece, koju treba vaspitavati. Najviše sam se odricala spavanja", rekla je ona. 

Ponekad  sati nije spavala i po 48 kako bi zadovoljila sve obaveze i obezbedila kvalitetan rad, a i kako deca ne bi osetila odsustvo roditelja. 

FOTO: A. Stepanović

Posao kojim se bavi Mirjana vrlo je specifičan i zahtevan jer je to roba koja vrlo brzo propada.

„Ali verujte mi da nijednog trenutka nikad nisam sebi rekla - ja više ne mogu, ja ću tu da stanem, ili neki bilo koji razlog da nađem... Ne. Jednostavno sam pratila samu sebe u svim tim svojim planovima i išla ka cilju, opet kažem, sa velikom voljom, željom, velikom ljubavi prema tom poslu. I to me je održalo. I kad bih se ponovo vratila u neke godine, ja opet bih isto uradila. Mislim da nikad ne bih odlučila da promenim svoj život i sve ostalo", naglasila je ona.

Takođe, govorila je o sebi u ulozi žene u preduzetništvu i izazovima koje je to sa sobom nosilo.

Upitali smo je koliko je teško da muškarci prihvate ženu kao autoritet.

„Pre svega, mora postojati poštovanje. Ako se vi kao vlasnik ili direktor neke firme postavite prema radniku kao njihov kolega, a ne nešto više, onda ćete imati dobru saradnju. Bar sam ja tako to sprovodila i imala dobru saradnju", rekla je Mirjana. 

Kako navodi ona, tada se ljuti mnogo bolje osećaju, bez ikakve tenzije i straha.

„Najmanje svoje vreme provodim u kancelariji, samo nužno što moram papire da završim, tako da su me uvek pratili i mislim da sam tako ujedno i istekla autoritet. Sve što smo se dogovorili, mi smo to ispoštovali. I ja svoje obaveze prema njima, i oni prema meni", rekla je Popović.

Takođe, u svojoj radnji ima i žene koje rade, ali one rade lakši posao. 

„Žene pakuju, pregledaju i ujedno tu su neki spiskovi koje čitaju, dok muškarci to spremaju, mere", rekla je ona. 

Mirjanu smo upitali da li je nekad osetila od strane muškarca da ona, kao žena ima manji autoritet od nekoga ko je muškarac jer često muškarci, u Srbiji imaju patrijarhalno shvatanje da je ženi mesto u kući.

„Kod nas je mentalitet takav da se žene u poslovnom svetu često suočavaju s poteškoćama. U voću, verujte mi, ja sam jedina žena koja se bavi veleprodajom u čitavoj Srbiji“, naglašava ona.

FOTO: A. Stepanović

Iako je radila uglavnom sa muškaracima, Popović je uspela da izgradi  autoritet kroz profesionalizam i posvećenost svom poslu.

„Ovo je posao gde uglavnom 99% radim sa muškarcima .Uglavnom su to muškarci koji rade u Beogradu, Novom Sadu, Vranju. To su isto saradnici koji su i direktni uvoznici, takođe i sa poljoprivrednim proizvođačima. Uglavnom su to sve muškarci. I tu je muška sujeta", rekla je Mirjana.

Više puta našla se u situaciji da muškarci prema njoj budu nadmeni.

„Ja imam takav temperament da uvek imam neki svoj stav. Oni su više puta rekli da sam mnogo  stroga. U stvari, to je stav žene da bi ostala poštovana među muškarcima i da bi imala svoje mesto i da bude potpuno isto kao i muškarac cenjena i poštovana u poslu", naglasila je Popović. 

Kada je reč o budućnosti, Popović ne planira još da se povuče u penziju.

„Iako sam deci omogućila da preuzmu veleprodaju, još uvek imam puno planova i ambicija. Planiram da malo smanjim kapacitet posla i posvetim se porodici i sebi“, kaže ona.

Nakon 39 godina radnog staža, Popović priznaje da je njen godišnji odmor bio ograničen, ali sada planira da uživa u rezultatima svog rada.

FOTO: A. Stepanović

Projekat „Jake, aktivne, poslovne žene za budućnost svih nas” podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst ima za cilj da predstavi socijalnu sliku o položaju žena u našem društvu, da ukaže na važnost i značaj žena u političkom, javnom životu, da ukaže na važnost i značaj obrazovanja i da promoviše, predstavi uspešne i odgovorne poslovne žene. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.