Moj grad

"78 dana", pobednički film Festivala evropskog filma na Paliću, ovog vikenda u Bioskopu Centra za kulturu

Foto: YouTube printscreen/MCF MegaComFilm

Foto: YouTube printscreen/MCF MegaComFilm

Bioskop Centra za kulturu ovog vikenda prikazivaće četiri filma, među kojima je i film koji je trijumfovao na Festivalu evropskog filma na Paliću. U pitanju je "78 dana", domaće ostvarenje rediteljke Emilije Gašić.

Osim nagrade "Zlatni toranj", filmu "78 dana" pripala je i nagrada publike. 

Film je smešten u period bombardovanja, 1999. godine.  Radnja se odvija u jednom malom mestu u Srbiji.

Nakon očevog odlaska u vojsku, sestre Sonja (17) i Dragana (15) započinju video dnevnik na kućnoj kameri, snimajući, dok dani prolaze mirnu prirodu oko sebe, drhtavo noćno nebo tokom vazdušnih napada i zadirkivanje svoje sedmogodišnje sestre Tijane.

Stvari počinju da se menjaju kada misteriozni dečak i njegova stidljiva, mlađa sestra stignu iz Beograda i usele se u komšijsku kuću. Ubrzo, nova prijateljstva, prvi poljupci i prva razočaranja, zamenjuju strah od bombi.

Sniman na hi-8 kasetama, ostavljajući utisak kao da je reč o zaboravljenom snimku sa kasete koja je pronađena nakon mnogo godina

Film „78 dana“ imao je svetsku premijeru na međunarodnom festivalu u Roterdamu (IFFR) u programu Bright Future.

Sniman je na hi-8 kasetama, ostavljajući utisak kao da je reč o zaboravljenom snimku sa kasete koja je pronađena nakon mnogo godina.

U Bioskopu Centra za kulturu na repertoaru će biti 30. avgusta i 1. septembra u 19.30 časova.

Na repertoaru su i sledeći filmovi:

  • "10 života" ⎯ 30. i 31. avgust i 1. septembar u 18 časova  u 
  • "Impuls" ⎯ 31. avgust u 19.30 časova
  • "Borderlands" ⎯ 30 i 31. avgust i 1. septembar u 21 čas

Film "10 života" donosi priču o razmaženom mačku koji olako shvata srećne okolnosti u kojima se našao nakon što ga je spasila i zavolela Rouz, predana učenica mekog srca. Kada je izgubio i deveti život, sudbina se umešala i mačak kreće na putovanje koje će ga u potpunosti promeniti.

Film "Impuls" prikazuje mladu novinarku Sofiju koja je željna da uspe po svaku cenu, ali je i zaokupljena teorijama zavere i sopstvenom borbom sa disocijativnim poremećajem identiteta.

Uspeva da poveže nekoliko naizgled izolovanih smrtnih slučajeva ljudi visokog profila i postaje uvučena je u globalnu zaveru čiji su akteri medijski moguli, političari i holivudska elita.

Kada otkrije koliko su duboke veze ove „vlade u senci“, pokušaće nemoguće – da je razotkrije i sruši.

U ovom američkom trileru glavnu ulogu igra glumica Dajana Gudić.

"Borderlands" je film zasnovan na video igrici. 

U središtu radnje je Lilit, ozloglašena odmetnica s tajanstvenom pozadinom. Vraća se na svoju rodnu planetu, Pandoru, u potrazi za nestalom kćerkom negativca Atlasa.

Tokom svog putovanja, Lilit se ujedinjuje sa šarolikom grupom saveznika: Rolandom, vrhunskim plaćenikom; Tajni Tinom, mladom stručnjakinjom za rušenje; Tanis, nekonvencionalnom naučnicom; i robotom Klaptrapom, poznatom po svojoj oštroumnosti. Ova eklektična grupa udružuje se kako bi pomogla pronalaženje nestale devojke, stvarajući neočekivanu koaliciju.

Ulaznice za filmove koštaju 300 dinara i mogu se kupiti na Biletarnici Centra za kulturu Požarevac.

Biletarnica će raditi 30 i 31. avgusta, kao i 1. septembra, u periodu od 17.30 do 21 čas.