Muzika

Rok kamp za devojčice: Rušenje stereotipa o „muškim“ instrumentima i žanrovima

Foto: Dunja Karanović/Kolektiv Femix

Foto: Dunja Karanović/Kolektiv Femix

Trideset pet devojčica iz gradova i sela širom Srbije od 25. avgusta od mentorki sa alternativne domaće muzičke scene uče osnove sviranja, pevanja i muzičke produkcije u Rok kampu za devojčice na Rudniku, u organizaciji Kolektiva Femix. Kamp traje do 31. avgusta, kada će biti održan završni koncert na kome će nastupiti bendovi formirani tokom kampa.

Rok kamp za devojčice je neprofitni program namenjen je devojčicama iz cele Srbije, uzrasta od 11 do 14 godina, bez obzira na prethodno muzičko obrazovanje i iskustvo.

Osmišljen je tako da sedam dana sa devojčicama intezivno rade mentorke, mlade muzičarke sa domaće alternativne scene, uz čiju pomoć učesnice formiraju svoje bendove sa kojima nastupaju na koncertu poslednjeg dana kampa.

Mentorke ovogodišnjeg kampa su: Aleksandra Stamenković (Jenner), Iva Lorens, Marija Uzunovska Pavlović (Nevreme, Noćni putnici), Jelisaveta Todorov (Vizelj), Marija Nikolić aka DJ Časna Sestra, Ariadna Vrljanović-Zhao aka Realma, Sofia Kuzmanović, Galica Pivač (Čuvari Stvari), Viktorija Milošević, Milica Mitić, i Milena Miladinović.

Foto: Dunja Karanović/Kolektiv Femix

Osim osnova sviranja gitare, bas gitare, bubnjeva, klavijature, osnova pevanja i muzičke produkcije, devojčice učestvuju u edukativnim radionicama posvećenim timskom radu, javnom nastupu, i veštinama komunikacije.

Cilj Rok kampa za devojčice je promena današnje situacije na alternativnoj muzičkoj sceni. Kako navode iz Kolektiva Femix, koji organizuje ovaj kamp, prema poslednjim dostupnim podacima, procenat devojaka i žena na domaćim top listama u rok muzici je svega 6.5%. Takođe, navode da se gitara i bubnjevi neretko smatraju muškim instrumentima a rok, metal, i pank muškim žanrovima.

Foto: Dunja Karanović/Kolektiv Femix

 Na završnom koncertu Rok kampa, koji se održava u subotu, 31. avgusta od 17h u Domu kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku, nastupiće bendovi devojčica formirani tokom kampa. Mnogima od učesnica ovo je prvi nastup u životu, a na koncertu dobijaju priliku da izvedu pesme koje su same osmislile i komponovale.

Rok kamp za devojčice svake godine se održava u drugom gradu, s obzirom na to da organizacioni tim veruje da je decentralizacija jedan od važnih faktora u građenju jačeg i aktivnijeg učešća žena na domaćoj muzičkoj sceni.

Prvi Rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope održan je 2017. godine u dečjem odmaralištu “Šuplja stena” na Avali, a potom su usledili Sremski Karlovci, Knjaževac, Kruševac, i Junior kamp za devojčice 10-12 godina u Novom Sadu. 

Foto: Dunja Karanović/Kolektiv Femix

Iza Rok kampa za devojčice stoji Kolektiv Femix, tim mladih žena koje od 2010. godine sarađuju sa velikim brojem organizacija, kolektiva i umetnica i umetnika. Femix podstiče rad umetnica i pruža im resurse, povezuje umetnice i aktiviste/kinje iz različitih oblasti, bavi se različitim formama edukacije, istražuje, u dijalogu je sa donosiocima odluka i promoviše vrednosti rodne ravnopravnosti i otvorenosti, pridržavajuci se visokih standarda profesionalnosti, kako bi kulturnu scenu Srbije i regiona učinio pravednijom i dostupnijom svima.

Ovogodišnje izdanje Rok kampa za devojčice podržali su Ambasada SAD u Srbiji, Mama Cash fondacija, Frida fondacija, i Trag fondacija. 

Foto: Dunja Karanović/Kolektiv Femix