Društvo

Predsednik Francuske stigao u dvodnevnu posetu Srbiji

FOTO: Youtube screenshot

FOTO: Youtube screenshot

Predsednik Francuske Emanuel Makron stigao je u dvodnevnu posetu Srbiji. Njega je na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar i ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović. Tokom posete predviđeno je potpisivanje niza bilateralnih sporazuma, a biće razgovora i o kupovini 12 francuskih borbenih aviona, a Makron će sutra posetiti i Novi Sad.

Makron uz pratnju MIG-ova stigao u Beograd
 

Francuski predsednik Emanuel Makron stigao je danas nešto posle 18 časova u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
 
Sa Vučićem su bili i ambasadorka Srbije u Francuskoj Ana Hrustanović i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar. Avion francuskog predsednika su od ulaska u vazdušni prostor Srbije do aerodroma dopratili lovački avioni MIG.

Vlada usvojila dokumenta o saradnji s Francuskom
Vlada Srbije usvojila je više dokumenata - memoranduma o razumevanju o saradnji i protokola između Srbije i Francuske koji se odnose na oblasti digitalnih tehnologija, rudarstva i energetike, nauke, tehnološkog razvoja, turizma, poljoprivrede.

 

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Radić: Kupovinom francuskog „rafala“ Srbija se jasno i dugotrajno svrstava na Zapad
Nabavka francuskog borbenog aviona "rafal" je političko i ekonomsko pitanje, izjavio je vojni analitičar Aleksandar Radić. "Srbija se kupovinom rafala ili nekog drugog zapadnog aviona jasno i dugotrajno svrstala na Zapad", ocenio je on.


Makronova poruka građanima Srbije: EU je u svom okrilju potrebna snažna i demokratska Srbija
Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas, povodom ponovnog dolaska u Beograd, da je Evropskoj uniji (EU) potrebna snažna i demokratska Srbija, koju je pozvao da se odlučno angažuje u pristupanju EU i da odustane od politike balansiranja između velikih sila.


Jelisejska palata: Srbija donosi odluku o otvaranju rudnika litijuma
Uoči posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, iz Jelisejske palate su saopštili da je na Srbiji da donese odluku o otvaranju rudnika litijuma i da se neće mešati u njene unutrašnje poslove.



Vučić: Sa Makronom ću razgovarati i o kupovini aviona "rafal"
Francuski predsednik Emanuel Makron u Srbiju dolazi na poziv predsednika Aleksandra Vučića. 

 

Uoči posete, Vučić je za RTS rekao da će sa Makronom razgovarati o veoma bitnim pitanjima, kao i da se još razgovara o kupovini aviona "rafal" i da cena više nije pitanje, već određene garancije.