Politika

Makron i Vučić na Forumu o AI: Želimo da Evropa, što znači i Srbija i Francuska, bude sila u domenu AI

Foto: RTS printscreen

Foto: RTS printscreen

Francuski predsednik Emanuel Makron i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić, posle posete galeriji Matice srpske, otišli su u kompaniju InGrid-Šnajder elektrik LLC, jednu od tri najveće francuske investicije u Srbiji, gde su govorili na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji.

Vučić je izjavio da će Srbija, kao predsedavajuća grupom zemalja u okviru Globalne inicijative za veštačku inteligenciju (AI), pokušati da iskoristi tu priliku kako bi dovela nove investicije koje se tiču AI. Makron je poručio da Srbija ima važnu ulogu u svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciji i predsedava grupom koja je organizovana u okviru OECD.

Vučić je rekao da je moto „Šnajder elektrika“ da je pravo svakog čoveka da ima pristup električnoj energiji.

Zato oni ulažu u električnu mrežu i jedan su od najinovativnijih sistema zasnovanih na inovaciji, nauci, AI, svemu onome što ne poznajemo dovoljno, rekao je Vučić i dodao da Srbija ima mlade i talentovane ljude u koje mora da ulaže.

Vučić je istakao da u Novom Sadu postoji dobar Tehnički fakultet i izuzetno talentovani ljudi.

Dodao je i da Srbija još nema 5G mrežu, ali će se i to rešavati narednih dana i nedelja, najavio je Vučić.

Makron je ocenio da AI transformiše našu svakodnevnicu, ali mi Evropljani, mi to malo gledamo sa distance“.

„Kinezi i Amerikanci mnogo više investiraju. I mislim da mi Evropljani imamo ulogu, važnu ulogu koja nas čeka. Jer imamo za to kapacitete, imamo mogućnosti da to radimo i možemo takođe da osmislimo sopstveni model. Kineskim modelom veštačke inteligencije upravlja vlada Kine u potpunosti. To su pravila, standardi, norme koje su definisani, centralna vlada to definiše. Ja sad ovde opisujem, ne sudim uopšte. Imamo američki model koji razvijaju potpuno privatne firme. To su i onda izbori koji su potpuno drugačiji, i to vidimo onda i na raznim temama. Znači imamo preduzetnike koji odlučuju o tom i ono što vidimo na platformama onda utiče na veštačku inteligenciju, što znači da izbor pojedinaca može da utiče na kolektivne izbore. Ja mislim da je Evropa mesto gde smo izmislili, osmislili renesansu, da stavimo čoveka u centar svega što se dešava, da je to nešto što karakteriše Evropu i da je to nešto što treba da primenimo na veštačku inteligenciju“.

Dodao je da imamo model inovacije koji će spojiti privatni i javni sektor, „da učinimo da veštačka inteligencija bude u službi nečega što je naš kolektivni interes i da definišemo sopstvene norme, standarde“.

„Tako da mi zajedno treba prvo da inoviramo, da investiramo mnogo više nego što radimo danas kako bismo dostigli nivo Kine i Sjedinjenih Američkih Država. A zatim treba da pokušamo da definišemo pravila kako ćemo o ovoj temi razgovarati na svetskom nivou i kako možemo da imamo neku zajedničku kolektivnu strukturu. I to bi trebalo da bude zasnovano na tri S. Prvo je nauka kao science. Kada govorimo o veštačkoj inteligenciji, važno je da sve o čemu govorimo bude zasnovano na nauci, a ne da bude zasnovano na nekim ličnim interesima kod jednih ili sa druge strane da imamo zavere i onda tu zapravo ne možemo da imamo otvoren dijalog. Ako zaista želimo da Evropa, što znači i Srbija i Francuska, da budu sile u domenu veštačke inteligencije, mora to sve da bude zasnovano na nauci, kako bismo dobro strukturirali i kako bismo mogli da radimo na inovacijama“, poručio je Makron.

Takođe je naveo da su drugo S standardi.

„Potrebni su nam međunarodni standardi i zajednički međunarodni standardi. Ako nećemo da sad te stvari idu tako na sve strane, ako želimo da veštačka inteligencija bude u službi čovečanstva, svih nas, želimo da imamo maksimalnu sinergiju kako bismo mogli da transformišemo različite sektore – IT, odbranu, zdravstvo i sve sektore života, potrebno je da imamo standarde“, ukazao je.

Kao treće S naveo je rešenja (solutions), rešenja.

„Potrebno da imamo zajednička rešenja za veštačku inteligenciju koja će biti otvorena. Jako je važno, i da imamo rešenja evropska, to je takođe jako važno. Zato što glavni rizik naš je da zavisimo od standarda i rešenja koji neće biti evropski. Onog dana, kada se nađete u takvom sistemu, onda možete da izvršite sve transformacije sveta, ali više niste suvereni. Jer ako vaše rešenja su ili kineska ili američka, vi možete da odlučite da imate tu propise, možete da dajete lekcije celom svetu, a ja verujem da bismo mi to i mogli, ali onda mi više ne donosimo odluke“, naveo je Makron.

Dodao je da „ako znate da izgradite evropska rešenja koja omogućavaju da se ubrza, da se inovira, da se poboljša usluga za naše stanovništvo, da se transformiše ekonomija, da idemo mnogo brže, onda možemo da kažemo šta je dozvoljeno, šta nije, možemo da definišemo zajednički prosperitet i ostajemo suvereni. I to je zapravo ono implicitno četvrto S, suverenitet“.