Moj grad

Svečanim defileom otvorene 61. Ljubičevske konjičke igre: Titula počasnog viteza zlatnim olimpijcima (FOTO+VIDEO)

Svečanim defileom u Požarevcu su otvorene 61. Ljubičevske konjičke igre.

Svečanom otvaranju prisustvovali su ministar kulture Nikola Selaković, predstavnici ambasade Libije, narodni poslanici u Skupštini Republike Srbije, državni sekretari ministarstva u Vladi Republike Srbije, predstavnici vojske, MUP-a, Bezbednosno informativne agencije, pravosuđa, Srpske pravoslavne crkve, direktori javnih preduzeća i ustanova, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović sa saradnicima, predsednici Opština, kao i odbornici u Skupštini Grada Požarevca.

Ljubičevske konjičke igre održavaju se pod pokroviteljstvom Predsedništva Republike Srbije.

Gradonačelnik Saša Pavlović govorio je o značaju viteštva za srpsku istoriju. Naveo je kako se promovisanjem lika i dela vitezova na Ljubičevskim konjičkim igrama govorimo o njihovoj časti.

"Možemo reći da je ova naša manifestacija i čas istorije za generacije koje dolaze", rekao je gradonačelnik Saša Pavlović na otvaranju manifestacije. 

Ministar Selaković zvanično je otvorio 61. Ljubičevske konjičke igre.

"Sama veza junaka i njegovog konja dublja je i od same istorije. Ona je iskovana u bajkovitom svetu u kome su i pre Miloševog Ždralina, Damjanovog Zelenka i Markovog Šarca i drugi junaci narodnog duha osećali konja kao deo svog sopstvenog tela, odmah uz mač i vernu ljubu. Možda je i to jedan od razloga što je konjaništvo i viteštvo bilo oduvek vezano za sliku uzvišenosti, plemenitosti, za sjaj krune", naveo je Selaković.

Kako je rekao, ta slika neće nikada nestati iz mašte i duše našeg naroda, koliko god da se menja svet u kome živimo, "svet u kojem je, nažalost, čovek sve više sklon da beži ka betonu nego ka pašnjaku."

Istakao je da su Ljubičevske konjičke igre, baš kao i svake igre koje veličaju vrednost plemenitosti, veštine i slobode, tako veličanstvene. 

Na večerašnjem otvaranju otkriveno je i ko će biti ovogodišnji počasni vitezovi. Ta čast pripala je zlatnim olimpijcima, Zorani Arunović i Davoru Mikecu, koji zbog obaveza nisu mogli prisustvovati svečanosti, te će im viteška znamenja biti uručena naknadno.

"Veoma je velika čast biti u društvu ostalih kolega vitezova. Moram reći da su Ljubičevske igre jedna od manifestacija na koje sam dolazila kada sam bila mala i koje su mi ostale u tako lepom sećanju. Pored svih medalja koje sam osvojila, posebno ove poslednje zlatne olimpijske medalje, mislim da je ovo jedno od najlepših priznanja koje imam u svojoj karijeri", rekla je Arunović.

Obraćanje Zorane Arunović prikazano je putem video-bima.

Prošlogodišnji vitez Dušan Janković predao je sablju gradonačelniku uz zakletvu.

Prvi na defileu bili su učesnici konjičkog višeboja.

U defileu su učestvovali i pripadnici čete konjičke policije, mali voltižeri, članovi Konjičkog društva "Knez Mihailo", kao i đaci generacije osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada.

Prvi put su na defileu učestvovali i najmlađi članovi Planinarskog kluba "Vukan" iz Požarevca. 

Priređen je igrokaz, u kome je vojvoda Milenko Stojković pozvao publiku da prisustvuje Ljubičevskim konjičkim igrama na Hipodromu. Igrokaz su priredili članovi Gradskog ansambla narodnih pesama i igara i glumci amaterskog pozorišta. U igrokazu su prikazane ličnosti Prvog ustanka sa ovog prostora. Paulja Matejića tumačio je Marko Vasiljević, Momira od Lučice - Nemanja Pavlovski, Petra Dobrnjca - Valentino Oljača, a vojvodu Milenka Stojkovića - Ivan Vučković.

Na Trgu oslobođenja večeras će biti održan koncert Filipa Žmahera, sa početkom u 21 čas, a nakon toga, od 22 časa, biće održan koncert Miroslava Ilića. U 22 časa biće priređen i vatromet.