Društvo

Počeo protest Eko straže ispred RTS-a

Foto: Protest ilustracija / boom93

Foto: Protest ilustracija / boom93

Protest pod nazivom "Sigurnost je u brojevima" počeo je nešto posle 19 časova ispred zgrade RTS-a. Protest organizuje pokret Eko straža a, kako su naveli, cilj je pružanje podrške svim aktivistima koji su uhapšeni u prethodnom periodu zbog tzv. "nasilnog rušenja ustavnog poretka".

Podsetimo, pet aktivista pokreta Eko straža, a i iz drugih organizacija privedeno posle velikog ekološkog protesta u Beogradu 10. avgusta.

Želja organizatora protesta je i solidarnost među aktivistima, kao i građana sa aktivistima, jer, kako navode iz Eko straže, „dok ne rešimo problem najosnovnijih građanskih prava, ne možemo organizovati ni proteste protiv iskopavanja litijuma, za bezopasan vazduh, za zatvaranje deponije koja gori ili protiv izbornog inženjeriga“.

Prema najavi organizatora, okupljenima će se ispred zgrade Radio-televizije Srbije obratiti oni koji su uhapšeni zbog svog aktivizma, “kako bi se čule njihove priče, njihovi problemi i pakao kroz koje prolaze godinama zbog svog aktivizma”.

Na protestu učestvuje i udruženje "Ne damo Jadar"

Važno je napomenuti da javni servis od onog velikog skupa 10. avgusta ni u jednoj svojoj informativnoj emisiji nije govorio o hapšenjima koja su se događala širom Srbije, kada je više desetina aktivista privedeno ili od policije, ili od strane BIA.

I upravo zbog toga organizatori ovog skupa traže da se uživo uključe program RTS i da najširem auditorijumu predstave svoju verziju tih događaja od 10. avgusta do danas, kada su privođeni, saslušavani, kada su im oduzimani mobilni telefoni, laptopovi i kada su im stanovi pretreseni.

Drugi deo zahteva odnosi se na državne organe, dakle traži se na ovom skupu da se sa progonom ekoloških aktivista prekine, da im nadležni upute iznenađenje. 

Podsetimo, Pokret "Kopaćemo", čiji je osnivač anonimna grupa građana, saopštio je danas da će pratiti večerašnji skup koji je za 19 časova ispred Radio televizije Srbije zakazala Eko straža.