Društvo

Prosvetari: „Vlada nas ‘poštuje’, ministarka nas ‘razume’, a mi bez dostojnih plata i uslova rada“

Foto: Envato elements/ilustracija

Foto: Envato elements/ilustracija

Prosvetni radnici počinju i novu školsku godinu bez dostojanstvenih i primerenih plata za svoj posao i pristojnih uslova za rad, upozorila su četiri reprezentativna sindikata prosvete i obrazovanja.

„Škole u Srbiji su postale teskobna mesta i za nas koji u njima radimo i za vašu decu koja u njih idu. ‘Poštuju’ nas predstavnici Vlade, ‘razume’ nas ministarka sa svitom pomoćnika, a mi i ovu školsku godinu počinjemo bez dostojanstvene i primerene nadoknade za svoj posao i pristojnih uslova za rad. Radimo za državu u kojoj je uobičajeno da se, s vremena na vreme, obećanjima hrane oni koji čuvaju i obrazuju vašu decu“, navodi se u saopštenju upućenom roditeljima i javnosti.

Obraćamo vam se, navode sindikati, „kako bismo podelili muku koju, kao zaposleni u školama imamo, a koju vi ne vidite od glasne kampanje koja se protiv nas vodi“.

„Pretvaraju nas u psihologe, policajce, islednike, defektologe, socijalne radnike, pravnike… a podrazumevaju da svoj osnovni posao učitelja i nastavnika radimo za plate koje su znatno ispod proseka u zemlji Srbiji“, ističu sindikati.

Istovemeno ukazuju da se u škole ne uvode neophodni stručnjaci „jer su skupi za državu, pa im je jeftinije da sav teret njihovog posla pridodaju nama, kao da se podrazumeva da ćemo mi to znati da obavljamo“.

„Zato, ali i iz drugih razloga, sve više nas nema obraza, a i savest nam ne dozvoljava da bespogovorno prihvatamo zadate nam zadatke i snalazimo se uz pomoć saveta kolega, ili pokojeg seminara. Sve više kolega napušta prosvetu, odlazi u druge poslove ili prevremenu penziju. Kao po pravilu, napuštaju nas najsavesniji i najodgovorniji, a mi koji ostajemo u školi sve više uviđamo da smo entuzijasti koji se bore sa vetrenjačama“, upozoravaju sindikati prosvete.

Pitaju se šta će biti kao i drugi prosvetario odu „u penziju, a neko glavom bez obzira, trbuhom za kruhom“.

Ko će učiti našu decu da budu časni ljudi u nečasnom svetu“, ističu predstavnici četiri sindikata prosvete, posebno ističući „nasilje u školama, obimnu i nenapisivu administraciju“

„Obrazovali smo se da učimo vašu decu, da u njima budimo kritičku svest, humanističke ideje, a ne da pokušavamo da žongliramo između preobimnih programa, nagomilane administracije i inspekcija koje budno motre na prvi pogrešan korak. Umesto toga, želja nam je, kako to reče i naša ministarka, da škole budu srećne zajednice u kojima će vaša i naša deca sticati znanja i veštine za vek u kom žive“, poručuju sindikati

Roditelje pozivaju da u prosvetarima prepoznaju „saveznike u vaspitnom procesu svoje dece“.

„Neko nam, poštovani roditelji, kopa rovove i podiže zidove između vas i nas već godinama, sa namerom da za stanje u školama okrivi samo nastavnike“, naglašeno je u saopštenju, uz ocenu da „umesto svoje obrazovne uloge, škole služe za kupovinu iluzija i socijalnog mira“, a „od onih koji nose proces obrazovanja prave se socijalni slučajevi.

„Najbolji za vašu decu ne dolaze u škole a najbolji među nama uskoro će i otići iz škola jer ima mnogo lakših poslova koji su, skoro svi, plaćeniji od našeg“, poručuju sindikati roditeljima

Podsećaju da su sa Vladom Srbije u oktobru 2023. potpisali obavezujući Protokol i da su „svoju polovinu zadataka savesno i strpljivo, sa mnogo poverenja, uradili“.

„Zato zahtevamo da i država ispuni sve preostale obaveze koje je svojim potpisom i pečatom potvrdila. Ozbiljni smo ljudi. Ozbiljan posao obavljamo, pa očekujemo da sa ozbiljnim ljudima i pregovaramo“, naglašavaju četiri sindikata prosvete i obrazovanja.