Društvo

Đukić Dejanović: Prosvetari će imati status kao advokati

N1 screenshot

N1 screenshot

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da će ova školska godina biti posvećena konretnim pitanjima rešavanja bezbednosti zaposlenih, kao i da će nastavnici zaposleni u prosvetnim ustanovama imati status kao advokati.

Đukić Dejanović rekla je za RTS da će „ova školska godina zaista biti posvećena vrlo konkretnim pitanjima rešavanja bezbednosti zaposlenih“.

„Nastavnici zaposleni u prosvetnim ustanovama imaće isti status kao advokati. Sankcije za eventualne agresivne, neprimerene postupke prema zaposlenima u obrazovanju biće znatno strožije nego što je to za svakog od nas“, rekla je Đukić Dejanović.

Govoreći o statusu i primanjima nastavnika Đukić Dejanović je podsetila da je Ministarstvo prosvete u 2023. godini napravilo protokol sa reprezentativnim sindikatima prosvete, kao i da je najveći broj sadržaja tog protokola realizovan.

„On se ogledao u tome da razredne starešine nemaju samo četiri odsto veće plate i primanja nego oni koji to nisu, sedam odsto je sada“, rekla je ona.

Đukić Dejanović je dodala da su „od januara 2023. do januara 2024. godine prmanja povećana za 31 odsto“.

„Sada na te povećane plate planira se da povećanje za prosvetne radnike bude za 50 odsto veće nego za povećanje u bilo kojoj drugoj oblasti. Težimo ka tome da kada početnik počne da radi u obrazovnoj ustanovi, treba da ima platu kakva je prosečna u ostalim resorima“, istakla je Đukić Dejanović.