Moj grad

Javna rasprava o korišćenju i uklanjanju garaža na površinama javne namene do 15. septembra

FOTO: Boom93/R. Momirović

FOTO: Boom93/R. Momirović

Danas, 2. septembra, počinje javna rasprava o Nacrtu odluke o zauzeću površina javne namene garažama na teritoriji Grada Požarevca i trajaće do 15. septembra.

Kako se navodi u Nacrtu odluke objavljenom na sajtu Grada Požarevca, odlukom propisuje se korišćenje i uklanjanje garaža, vršenje nadzora nad primenom odredaba ove odluke, inspekcijski nadzor i druga pitanja od značaja za ovu kategoriju objekata na površinama javne namene na teritoriji Grada Požarevca.

Učesnici u javnoj raspravi su građani i drugi zainteresovani subjekti.

Garažom se, kako se navodi, smatra zatvoreni objekat, čija površina ne prelazi 20,00 m2, koji se koristi isključivo za smeštaj putničkih motornih vozila i koji se nalazi na površinama javne namene.

Plan lokacija za garaže izrađuje radna grupa, a donosi Gradsko veće Grada Požarevca u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu navedene odluke. Donosi se na period od najduže 10 godina. 

Ugovor o privremenom korišćenju dela površine javne namene za garaže zaključuje se na određeno vreme, u pisanoj formi, između Grada Požarevca i korisnika dela površine javne namene za garaže. Period privremenog korišćenja ne može biti duži od tri godine.

Naknada za korišćenje površine javne namene u gradu Požarevcu iznosi 5,50 dinara dnevno po jednom m2, a u Gradskoj opštini Kostolac i seoskim naseljima na teritoriji Grada Požarevca iznosi 4,50 dinara, dnevno po jednom m2. Plaća se mesečno, do 15. u mesecu za prethodni mesec, na osnovu dostavljenog rešenja nadležnog odeljenja Gradske uprave Grada Požarevca za poslove lokalne poreske administracije.

Korisnik koji je sa Gradom Požarevcem zaključio Ugovor dužan je da u roku od 15 dana od dana potpisivanja Ugovora podnese zahtev za pribavljanje odobrenja za korišćenje površine javne namene.

Rešenje može biti ukinuto ili izmenjeno pre isteka roka za koji je izdato:

  • - kada se zemljište privodi nameni ili se izvode drugi radovi na površinama javne namene,
  • - kada je to neophodno za preduzimanje tehničkih mera kojima se menja režim saobraćaja.

U Nacrtu odluke navedene su dužnosti korisnika garaže. Jedna od njih je garažu održava u urednom i ispravnom stanju, da vodi računa o ispravnosti instalacija, ispunjenosti propisanih sanitarno-higijenskih i drugih uslova, održavanju čistoće u neposrednoj okolini garaže.

Korisnici koji na dan stupanja na snagu ove odluke koriste deo površine javne namene, bez plaćanja naknade, dužni su da u roku od 60 dana Gradskoj upravi Grada Požarevca prijave garaže. Garaže za čije korišćenje i postavljanje na površinama javne namene korisnici ne podnesu prijave ukloniće se sa površine javne namene. 

Kompletan Nacrt odluke možete pogledati OVDE

Nacrt je izradilo Odeljenje za imovinsko-pravne poslove Gradske uprave Grada Požarevca.

Sve primedbe, predlozi, komentari i sugestije dostavljaju se elektronskim putem na mail adresu: [email protected], ili poštom na adresu: Gradska uprava Grada Požarevca, Odeljenje za imovinsko-pravne poslove, Drinska broj 2 Požarevac, sa naznakom: primedbe na Nacrt odluke o zauzeću površina javne namene garažama na teritoriji Grada Požarevca.

Po okončanju javne rasprave, Odeljenje za imovinsko-pravne poslove Gradske uprave Grada Požarevca dostaviće Gradskom veću Grada Požarevca izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi radi utvrđivanja Predloga odluke o zauzeću površina javne namene garažama na teritoriji Grada Požarevca.