Društvo

Aktivisti kao „eko teroristi“, da li je za vlast to targetiranje – Dačić kaže: „Sve zavisi“

Nepoznati portal "Kopaćemo" koji otvoreno promoviše izgradnju rudnika litijuma u dolini Jadra, napravio je korak dalje. Napravili su registar, kako su ih nazvali, ekoloških terorista među kojima su se našle javne ličnosti, poslanici, ekološki aktivisti, svi oni koji se nalaze u prvim redovima borbe protiv rudnika Rio Tinta.

Kao na poternici.

U registru „ekololoških terorista“ nepoznati autori sa portala „Kopaćemo“ do sada su označili 21 osobu, one najglasnije kritičare ideje kopanja litijuma kojima se na teret stavlja ugrožavanje ustavnog poretka i nasilno preuzimanje vlasti.

Jedan od njih Ivan Bjelić iz grupe „Sviće“ veruje da je ideja o pravljenju ovog registra stigla iz redova vlasti.

„Naravno da se osećam ugroženo iz razloga što je to što oni kače na taj sajt direktno targetiranje nas ekoloških aktivista. Ako ćemo da pokažemo šta je ekološki terorizam, onda ova država odlazi u jednu potpuno drugu krajnost“, kaže aktivista Ivan Bjelić iz grupe“ Sviće“.

Ne želi Ivan Bjelić da država ode u tu krajnost, u kojoj bi svako uzeo stvari u svoje ruke, i očekuje reakciju države, pre svega policije i tužilaštva.

Ali od ministra policije Ivice Dačića osuda ovakvog registra koji protivnike ideje o rudniku u dolini Jadra naziva eko teroristima ne stiže.

N1: Da li je ovo neka vrsta targetiranja ljudi, da nekog nazivate ekoloških teroristom – teroristom?

„Sve zavisi“, kaže ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Ne osuđuje ministar, već objašnjava da ovakav termin koristi američki FBI.

„Misli se na one akcije koje predstavljaju ekstemni vid borbe protiv ili multinacionalnh kopanija. Negde je to išlo recimo u Americi su palilI skijaški centar u Koloradu, izazivali veštačke požare, udarali eksere u drvo kada bi sekli drveće“, objašnjava Dačić.

N1: Ali to se ovde nije dešavalo?

„Bilo je poziva na takvo nešto“, odgovorio je ministar.

Zajedno sa ekološkim aktivistima, kada su privođeni na železničkoj stanici na Novom Beogradu, bila je i poslanica SSP-a Marinika Tepić.

Pojavljivanje Specijalne antiterorističke jedinice tada, kaže, pokazuje odnos države prema njima.

„Njih država već smatra domaćim teroristima. Kad vidite šta im se stavlja na teret ovim uhapšenim odnosno privedenim aktivistima to jeste nešto što bi se tretiralo kao domaći terorizam“, navodi Marinika Tepić potpredsednica SSP.

U tom slučaju, kažu, ne očekuju da ih država zaštiti:

„Ako institucije ne reaguju, ne da podržavaju nego daju vetar u leđa takvim oblicima postojanja koji nas nazivaju teroristima“, kaže Ivan Bjelić.

Ekološki aktivisti i javne ličnosti koji su se našli u ovom registru najavljuju da će nastaviti borbu, za početak onu pravnu.

Bivši košarkaš Vladimir Štimac najavljuje podnošenje krivične prijave protiv onih koji su ga nazvali ekološkim teroristom.