Društvo

Pogrdne reči među učenicima i nastavnicima prema LGBT osobama

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: Pixabay/ilustracija

Kao što je već pomenuto, ovogodišnja "Nedelja ponosa" u Beogradu sa sloganom "Ponos su ljudi" pruža platformu za vidljivost i podršku zajednici. Prajd šetnja, zakazana za subotu, 7. septembar je centralni događaj nedelje i prilika za proslavu i osnaživanje zajednice.

Izveštaj o radu Zaštitnika građana u 2023. godini daje značajne uvide u stanje prava LGBT osoba i rodne ravnopravnosti u Srbiji. Razmatranje 83 predmeta, od kojih su 71 bile pritužbe građana, a 12 predmeti po sopstvenoj inicijativi, ukazuje na aktivnost i posvećenost ovom važnom pitanju. Povećanje broja upućenih preporuka, više od dva i po puta u odnosu na prethodne godine, sugeriše da postoji rastuća potreba za rešavanjem problema u ovoj oblasti.

Kada je reč o vršnjačkom nasilju, nalazi istraživanja u školama pokazuju ozbiljne probleme u stigmatizaciji LGBT osoba. Prisustvo pogrdnog rečnika među učenicima i nastavnicima je zabrinjavajuće i može imati dugoročne posledice na mentalno zdravlje i bezbednost LGBT osoba. Posebno je alarmantno što skoro polovina učenika često čuje uvredljive reči, a značajan deo nastavnika svedoči sličnim ponašanju među kolegama.

Preporuke Zaštitnika građana, uključujući potrebu za izmenama Krivičnog zakonika, obukama za policiju, i obavezama za obrazovne ustanove i lokalne samouprave, predstavljaju konkretne korake ka unapređenju prava LGBT osoba. Ove preporuke uključuju i potrebe za unapređenjem zakonskog okvira, senzibilizacijom i obrazovanjem, kao i bolju integraciju LGBTI osoba u lokalne planove.

Svi ovi koraci, uključujući i zahtev Beograd Prajda za usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama i Zakona o rodnom identitetu, naglašavaju potrebu za zakonodavnim i društvenim promenama koje bi omogućile veću jednakost i zaštitu prava LGBTI osoba. Nadamo se da će se ovim preporukama posvetiti odgovarajuća pažnja i da će doprineti stvaranju pravednijeg i inkluzivnijeg društva.

Jedna od prvih organizacija koja, pored lezbejki i gej muškaraca, okuplja i biseksualne, trans osobe, kao i interseks, queer i heteroseksualne osobe, afirmišući njihova prava, potrebe, probleme, postojanje i kulturu zove se Geten. Na njihovom sajtu postoji LGBTIQ SOS telefon  za pružanje podrške. pozivi su potpuno anonimni i poverljivi.

Telefon je dostupan  svakim radnim danom od 11 do 15 h.