Društvo

Svetska banka odobrila Srbiji zajam od 65 miliona dolara za održavanje železničke infrastrukture

Ilustracija/pixabay

Ilustracija/pixabay

Svetska banka saopštila je danas da će dati zajam Srbiji od 65 miliona dolara za ;intenziviranje održavanja železničke infrastrukture.

„Srbija je u prethodnom periodu investirala značajna sredstva u proširenje svoje železničke mreže: prema procenama, do sada je uloženo više od 2,3 milijarde dolara, a nastavak investicija se predviđa i tokom narednih pet do šest godina“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je redovno održavanje od presudnog značaja da bi se očuvali rezultati obimnih javnih ulaganja, ali i osigurali kvalitet i bezbednost tih usluga javnog prevoza.

„Cilj ove faze projekta je, kako je navedeno, da se povećaju kapaciteti za kvalitetnije održavanje postojeće železničke infrastrukture, modernizuju objekti za održavanje na železnici i unaprede upravljanje imovinom i planiranje“, rekao je direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.

Dodao je da se u ovoj etapi programa otvara mogućnost i za veće učešće privatnog sektora u izgradnji intermodalnih objekata i veza na nivou „poslednjeg kilometra mreže“.

Kao što je bio slučaj i sa Fazom 1 ove aktivnosti MPA, i ovu novu fazu projekta jednakim iznosima sredstava zajednički sufinansiraju Svetska banka i Francuska agencija za razvoj.