Društvo

Da li svakom novom koraku u digitalizaciji mora da prethodi sedam krugova pakla? - Privreda upozorava na kratke rokove za prilagođavanje pravilnicima o PDV-u i e-fakturisanju

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Od 1. septembra na snagu stupaju izmenjeni i dopunjeni pravilnici o PDV-u i elektronskom fakturisanju, donoseći brojne promene za poreske obveznike u Srbiji. Ključne izmene odnose se na primenu odredaba Zakona o elektronskom fakturisanju koje uvode obavezu evidentiranja prethodnog PDV-a u Sistem elektronskih faktura (SEF). Aleksandar Vasić, član Upravnog odbora Udruženja poreskih savetnika Srbije, za eKapiju objašnjava da su i tehničke izmene i novi zahtevi izazvali zabrinutost među privrednicima zbog kratkog roka za implementaciju.

Najveće izmene se odnose na početak primene odredaba Zakona o elektronskom fakturisanju koje predviđaju obavezu evidentiranja prethodnog PDV-a u SEF-u.


- Pravilnik i korisničko uputstvo koji regulišu nova pravila usvojeni su tek tokom avgusta, što mnogim firmama ostavlja veoma malo vremena za prilagođavanje poslovnih softvera, pa će biti primorane na veći obim manuelnog rada - ističe Vasić.


Kako bi se olakšao prelaz, država je najavila da u početnom periodu neće biti kažnjavanja za eventualne greške u evidencijama, ali kako naš sagovornik napominje, ostaje da se vidi da li će ovo biti dovoljno za privredu koja postavlja pitanje: "Da li svakom novom koraku u digitalizaciji mora da prethodi sedam krugova pakla?"


Nova pravila koja su propisana izmenjenim pravilnicima stupaju na snagu od 1. septembra, a nove evidencije se odnose na poreske periode koji počinju posle 31. avgusta. To znači, dodaje Vasić, da će mesečni obveznici PDV-a nove evidencije voditi od poreskog perioda septembar, a tromesečni obveznici PDV-a od poslednjeg poreskog perioda oktobar-decembar.


- Obveznici koji vrše promet koji je oslobođen PDV-a ukoliko im je za poresko oslobađanje neophodan račun overen od strane Uprave carina, tu overu moraju pribaviti do 10. u mesecu za prethodni poreski period - kaže.


Od septembra se ukida i mogućnost firmama koje su izdavale tzv. papire račune, da ukoliko je u istom poreskom periodu primljen avans i izvršen promet, izdaju samo konačan račun.

 Na njih se kao i ranije izmenjenim pravilima za korisnike SEF-a primenjuje isto pravilo, obavezno izdavanje avansne i konačne fakture - objašnjava Vasić.


Bitna izmena je i da se faktura za promet građevinskih objekata izdaje posebno u odnosu na ostale promete.


- Na jednoj fakturi može biti iskazan promet jednog ili više građevinskih objekata, ali ne i promet drugih dobara ili usluga - navodi.


Namera države, dodaje sagovornik eKapije, je da u SEF-u obezbedi preliminarnu poresku prijavu, ali smatra da nije potpuno jasno kakve to dobrobiti donosi privredi.


- Samo popunjavanje poreske prijave nije suštinski bitno. Bilo bi bitnije pojednostaviti evidencije. Sa druge strane, ako bi pokazali malo optimizma i vere u ono što nam državni aparat poručuje, mogli bi očekivati posredne koristi. Uvođenje novih evidencija, kažu, ima za cilj povećanje poreske discipline i smanjivanje jaza u naplati PDV-a zaključuje Vasić.