Moj grad

Očekuje se rekordan broj učesnika na školskom takmičenju (VIDEO +FOTO)

Školsko takmičenje u plivanju održaće se u petak, 6. septembra kada će se na gradskom bazenu okupiti učenici osnovnih i srednjih škola. Učešće će uzeti oko 200 takmičara, a danas i sutra organizovano je je testiranje i trening, kako bi razradili taktike i tehnike plivanja, radi što bolje pripreme za predstojeće takmičenje.

Sekretar Saveza za školski sport, Lazar Miletić rekao je da su učenici podeljeni po kategorijama prvog, drugog, trećeg, četvrtog razreda, petog, šestog, sedmog i osmog zasebno, kao i  učenici srednjih škola koji se takmiče po razredima, odnosno godištima. 

Takmičenje će se odvijati u četiri discipline slobodni stil, delfin, prsno i leđno plivanje. Trke su prilagođene uzrastu, sa dužinama od 50 metara za osnovce i 100 metara za srednjoškolce, što omogućava da celo takmičenje traje oko 2 do 2,5 sata, uključujući proglašenje pobednika i zatvaranje događaja.

“Dosta škola je izvela svoje učenike kako bi ih testirali, organizovali školsko takmičenje, što je u principu i bila preporuka našeg saveza kako bi imali što bolje rezultate na okružnom, odnosno republičkom takmičenju koje nas čeka sredinom decembra u Kragujevcu..

Većina škola je danas prvi put ovde. Neke od škola će doći i sutra kako bi još jednom testirale svoje učenike, razradile možda neke taktike, tehnike.” 

"Veoma smo zadovoljni ovim velikim odzivom. Imamo priliku da vidimo koliko su deca angažovana i spremna. Ove godine imamo rekordnu brojku učesnika, što nam daje razlog za optimizam i veru u dobre rezultate na okružnom i republičkom takmičenju koje nas očekuje sredinom decembra u Kragujevcu.

Nagrade će biti u vidu diploma i medalja, što odražava školsku i amatersku prirodu ovog sportskog događaja. Iako nema materijalnih nagrada, priznanja za trud i rezultate svakako su značajna za mlade sportiste.

Osim takmičenja, postoji i širi trend rasta interesa za sport, s obzirom na sve veći broj dece uključene u sportske aktivnosti i sekcije. Važno je da se deca što više uključuju u sportske aktivnosti, čime se doprinosi njihovom fizičkom i psihičkom razvoju.

"Vidimo sve više dece u sportskim aktivnostima, što je izuzetno pozitivno. Naš savez planira različite lige ove godine kako bismo uključili još više dece u sportski sistem. Nadamo se da će iz ovog talenta izrasti sportisti koji će naš grad predstavljati na najbolji mogući način," dodao je Miletić.

Na takmičenju će biti prisutni i roditelji, nastavnici i treneri, svi željni da podrže svoje takmičare i proslave njihove uspehe. Pored sportskog duha, ovo takmičenje pruža priliku za zajedničko druženje i pozitivnu atmosferu.

Caption

Očekuje se da će ovo takmičenje biti odličan uvod u predstojeće izazove na okružnom i republičkom nivou, i svi učesnici će imati priliku da pokažu svoje veštine i steknu novo iskustvo.

Na gradskom bazenu danas su prisustvovali i prvaci osnovne škole "Dositej Obradović" koji su uživali u kupanju i druženju, u okviru realizacije časa fizičkog vaspitanja. 

Caption
Caption