Moj grad

Elaborat Plana detaljne regulacije vodoizvorišta "Jagodica" na ranom javnom uvidu

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Gradska Uprava Grada Požarevca, Odeljenje za urbanizam i građevinske poslove organizuje rani javni uvid u Elaborat Plana detaljne regulacije vodoizvorišta "Jagodica" radi upoznavanja javnosti sa opštim ciljevima i svrhom izrade plana, mogućim rešenjima za razvoj prostorne celine, kao i efektima planiranja.

Rani javni uvid trajaće do 17. septembra 2024. godine, svakog radnog dana u prostorijama Gradske uprave Grada Požarevca, u kancelariji broj 212, u periodu od 10 do 13 časova, kao i na internet prezentaciji Grada Požarevca https://urbanizam.pozarevac.rs/.

Prostor obuhvaćen Planom pripada katastarskoj opštini Ostrovo i nalazi se u okviru građevinskog područja gradske opštine Kostolac.

Predmetna lokacija se nalazi na perifernom delu grada, koji se proteže duž vodenih tokova tj. između reke Dunav i kostolačkog kanala Dunavac. U okviru predmetne celine izdvajaju se prirodno dobro „Šugavica“, a Generalnim planom predviđeno je vodoizvorište „Jagodica“ na Gornjem Kostolačkom ostrvu.

Cilj izrade plana je definisanje lokacija novih postrojenja za prihvat, preradu i upumpavanje pijaće vode u sistem vodosnabdevanja.

Požarevački vodovod imaće prstenastu strukturu u jezgru konzumnog područja, sa izvorištima koja se nalaze na krajevima sistema i sa magistralnim kracima prema naseljima po obodu, navodi se u Elaboratu.

Treba ostvariti ukupnu zapreminu rezervoara takvu da specifična zapremina po korisniku ne bude manja od 300 l. Obnovom mreže Požarevački vodovod treba da gubitke svede na manje od 20% i da specifičnu potrošnju dovede u granice ne veće od oko 250 l/korisnik/dan.

Položaj vodozahvata je određen prema postojećem Prostornom planu Grada Požarevac i Plan Generalne regulacije „Kostolac“.

Na osnovu važećih planskih dokumenata i Projektnog zadatka i dogovora sa nadležnim komunalnim preduzećem, raspoređeni su bunari koji će se izraditi u dve faze.

Prvu fazu čini 10 bunara i fabrika za doradu kvaliteta vode, a drugu fazu čini još 10 bunara.

Kako se navodi, prema postojećim hidrogeološkim ispitivanjima bunara, utvrđeno je da kapacitet bunara može da se usvoji kao 25l/s. Oni bi se povezivali na magistralni cevovod sirove vode koji bi vodio do fabrike vode. Na mestu skretanja, treba ostaviti šaht i mesto povezivanja prve i druge faze radova.

Na lokaciji postrojenja za preradu vode su predviđeni:

  • • upravna zgrada,
  • • rezervoar sirove vode,
  • • objekat za doradu vode,
  • • rezervoar za čistu vodu,
  • • pumpna stanica za snabdevanja potrošača i
  • • interna sobraćajnica.

Nakon postrojenja za preradu vode, vodi se cevovod do mesta u Kostolcu gde se nalazi postojeća šahta odakle će se snabdevati mesta Petka i Kostolac, a kroz postojeću vodovodnu mrežu će se voda prebacivati i do ostalih potrošača.

Grad poziva se organe, organizacije i javna preduzeća koji su ovlašćeni da utvrđuju uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata, da daju mišljenje u pogledu uslova i neophodnog obima i stepena procene uticaja na životnu sredinu.

Pravna i fizička lica mogu dostaviti primedbe i sugestije u pisanoj formi Gradskoj upravi Grada Požarevca, Odeljenju za urbanizam i građevinske poslove, Drinska 2, 12000 Požarevac, zaključno sa 17. septembrom 2024. godine.