Društvo

Dubravka Bogićević - Buba o izazovima i uspehu u pravljenju torti i kolača (FOTO+VIDEO)

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

U slatkom studiju Royal, razgovarali smo sa Dubravkom Bogićević-Bubom o njenom radu u pravljenju torti i kolača. Dubravka nam je otkrila kako je počela sa ovim poslom, kako usklađuje profesionalne i porodične obaveze i koje izazove donosi njen zanat.

Dubravku smo upitali kako balansirate između poslovnih i porodičnih obaveza.

„Ovo je posao koji ne poznaje radno vreme. Kada dobijete porudžbinu, može se dogoditi da završite za pola sata, a može se dogoditi da radite celu noć. U sezoni, radni dani su duži i često traju i do 12 sati. Trudim se da pronađem balans između poslovnih i porodičnih obaveza. Obezbeđujem spreman ručak, dočekujem decu i sve to kako bi sve bilo usklađeno", rekla je ona.

Bogićević je naglasila koliko je važno da pronađe ravnotežu između svog posla i porodice, ističući koliko je važan svaki trenutak proveden sa porodicom, uprkos intenzivnom radnom ritmu.

„Ljubav prema pravljenju torti i kolača gajila sam od malih nogu,“ priznaje Dubravka.

FOTO: A. Stepanović

„Od dvanaeste godine, pa čak i ranije, interesovala sam se za to. Krišom sam posmatrala šta radi moja majka, snajka, rođake – sve me to inspirisalo. To je bila ljubav koja me vodila kroz ceo život. Odrasla sam uz tu strast i želju da se bavim ovim poslom“, rekla je Bogićević.

Bogićević je istakla da je njena posvećenost ovom poslu rezultat dugogodišnjeg iskustva i učenja kroz praksu.

„Nisam pohađala poslastičarske kurseve,“ objašnjava ona. „Više od dvanaest godina samostalno izrađujem torte i kolače. Kasnije sam se fokusirala na usavršavanje dekoracije, jer se stalno pojavljuju nove tehnike i trendovi. Pratila sam ih i usavršavala svoje veštine kroz prakse i istraživanje“ rekla je Bogićević. 

FOTO: A. Stepanović

Dubravka je istakla da je veći deo posla prepušten njoj, ali da se oslanja na podršku svoje porodice.

„Ćerke su mi velika pomoć. Mlađa ćerka pomaže u slatkom delu, dok starija ćerka pomaže u enterijeru i uređivanju prostora. Suprug pomaže kada je potrebno preneti teže torte, a mlađi sin pomaže kad zatreba. Porodica mi pruža veliku podršku i pomoć, ali su ćerke ključne u mom poslu, jer mi pomažu da pratim nove trendove i marketing“, naglasila je Bogićević.

Dubravku smo upitali da li postoji najzahtevnija torta koju je pravila.

„Jedna od najzahtevnijih torti koje sam pravila bila je kriva torta sa puno jestivih ruža,“ kaže Dubravka.

FOTO: A. Stepanović

„Svaka ruža se pravi sa puno pažnje, svaka latica se izrađuje posebno. Ova torta je zahtevala puno strpljenja i ljubavi, jer se radilo o složenom zadatku sa preko 100 latica. Svaka torta sa jestivim dekoracijama je posebna i zahteva mnogo truda“, rekla je ona. 

FOTO: A. Stepanović

Bogićević je optimistična kada je reč o održivosti svog posla.

„Mogu da kažem da je moguće živeti od ovog posla. Volim to što radim i trudim se da svaka torta bude savršena. Kada radite sa ljubavlju i posvećenošću, uspeh je neizbežan“, zaključuje ona. 

FOTO: A. Stepanović

Na kraju razgovora, Dubravka Bogićević-Buba nam je jasno predstavila kako je njen posao u studiju Royal više od jednostavnog zanata. Kroz svoje iskustvo, pokazala je koliko je važna posvećenost i trud u stvaranju kvalitetnih proizvoda.

Pored izazova koje donosi usklađivanje sa porodičnim obavezama, Dubravka je uspela da izgradi uspešan posao i održi visoke standarde u svom radu.

Njen pristup pravljenju torti i kolača, kao i sposobnost da se prilagodi potrebama svojih klijenata, oslikava njenu posvećenost i strast prema ovom zanatu. Kroz ovu priču, može se videti kako kvalitetan rad i podrška porodice mogu doprineti uspehu u poslovnom svetu.
 
Projekat „Jake, aktivne, poslovne žene za budućnost svih nas” podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst ima za cilj da predstavi socijalnu sliku o položaju žena u našem društvu, da ukaže na važnost i značaj žena u političkom, javnom životu, da ukaže na važnost i značaj obrazovanja i da promoviše, predstavi uspešne i odgovorne poslovne žene. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.