Moj grad

Od danas u upotrebi električni bicikli

Foto: J. Milenković/Boom 93

Foto: J. Milenković/Boom 93

Ispred Turističke organizacije grada Požarevca, u Tabačkoj čaršiji, danas je zvanično otvoren punkt sa sedam električnih bicikala.

U test periodu građani će električne bicikle moći da koriste besplatno, u trajanju od 90 minuta. 

Kako je na konferenciji za medije rekao Dušan Rakić ispred firme Creative Sharing, ovaj punkt bio je donacija gradu kako bi se građani upoznali sa sistemom iznajmljivanja električnih bicikala. 

On je rekao da će test period trajati šest meseci. 

"Ideja je da u početnom stadijumu predstavljanja samog bike sharing-a postavimo punktove na mestima koji su teško dostupni gradu, kao što su zabelski put, bolnica, vrtići, Stop shop, Čačalica, i da umrežimo sve te udaljene lokacije da bi se ljudi sa svojim porodicama i za bilo kakve lične potrebe prevozili sa jednog do drugog mesta", rekao je Rakić.

Foto: A. Stepanović/Boom93

Kako bi koristili električne bicikle, građani treba da dođu u prostorije Turističke organizacije grada Požarevca.

"U tim prostorijama treba da ostavi svoju ličnu kartu na uvid, da upiše podatke i popuni sve na portalu. U Turističkoj organizaciji se dobija QR kod koji se validira na samom punktu, na tač-skrin ekranu i prati se uputstvo koje će svaki korisnik dobiti. Uputstvo je vrlo jednostavno, sve je izloženo po slikama i po stavkama. Svaki građanin bicikl koristi pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću i da je vrati na postolje", objasnio je Rakić.

Bicikli će moći da se koriste do 20 časova.

Foto: A. Stepanović/Boom93

Prema njegovim rečima, služba Creative Sharing-a ima sistem praćenja samih bicikala, koje su i osigurane. 

"S obzirom na to da je ovo bicikl na električni pogon, pedale olakšavaju upotrebu bicikala dok traje baterija. Kada se baterija istroši, oni prelaze u režim normalnog korišćenja bicikla", rekao je Rakić.

Creative Sharing deo je "Smart City" grupacije, koju čine i firme Propoint, MTS i Bus Logic.

"Projekat "Smart City" je u početnoj fazi razvoja celokupnog koncepta pametnog grada, za koji je potpisan ugovor o prezentaciji i besplatnom testiranju rešenja pametnog grada sa gradom Požarevcem i kompanijom Telekom Srbija. Pametni grad je urbana oblast i ima za cilj da poboljša kvalitet života građana, olakša život, smanji zagađenja i slično", rekao je na otvaranju punkta Vasilije Baldić, direktor Turističke organizacije grada Požarevca.

Pored bike sharing sistema, u okviru ovog projekta postavljeno je i pametno autobusko stajalište u Ulici Čede Vasovića. 

Foto: A. Stepanović/Boom93

"Zasebni projekti u sklopu "pametnog grada" jesu: pametni parking servis koji će omogućiti da se uz pomoć senzora i aplikacije nađe slobodno mesto za parkiranje i samim tim će se uštedeti vreme i smanjiti zagađenost; gradska rasveta sa senzorima za detektovanje pokreta i prilagođavanje jačine svetla, čime se smanjuje potrošnja energije i svetlosna zagađenost; pametne gradske usluge poput upravljanja otpadom sa pametnim kantama; vodovod i kanalizacija za merenje kvaliteta vode, ili detektovanje eventualnog curenja i kvarova", rekao je Baldić.

U okviru projekta, kako je naveo, planiraju se i pametne sigurnosne kamere, sistemi za upravljanje hitnim slučajevima, kao i digitalizacija Gradske uprave.

"Sve mogućnosti će zajedno biti dostupne aplikacije na aplikaciji koja se razvija. Preko aplikacije će građani moći da prate redove vožnji, plate karte za iste putem ewallet-a, i da koriste sva pametna rešenja koja će biti implementirana, ali i da učestvuju u gradskim projektima i događajima. Aplikacija će omogućavati da se prijave "problemi" u gradu poput novonastale rupe, zapušene šahte, rasvete koja ne funkcioniše i drugo", kaže Baldić.

U centru grada uskoro će biti postavljen izložbeni prostor u kome će biti predstavljeno sve što će biti implementirano u okviru projekta.

Caption