Moj grad

Može li Smederevska tvrđava u UNESCO?

FOTO: Jovana Dedić Marković,

FOTO: Jovana Dedić Marković,

U sredu, 4. septembra, u aktivističkom centru GRAD održan je okrugli sto čija je tema bila Smederevska tvrđava i njena nominacija za UNESCO listu.

Brojni učesnici iz stručne javnosti ukazali su na izazove sa kojima se susreće projekat, jer trenutni plan upravljanja, iako ambiciozan, nije realističan.

FOTO: Jovana Dedić Marković,

Istorijski značaj tvrđave

Viši kustos muzeja u Smederevu, Miroslav lazić, ukazao je pre svega na potrebu dubljeg istraživanja i valorizacije svih arheoloških i kulturnih aspekata tvrđave, kao svedoka ključnih istorijskih događaja, od turskih osvajanja do perioda moderne Srbije. Izgrađena u prvoj polovini 15. veka, u vreme despota Đurađa Brankovića kada je Smederevo bilo političko, kulturno i crkveno središte Srbije, ona odoleva vremenu i nosi tragove kulturne moći i kulturnog procvata Srbije tog vremena. Pa opet, kao da to nije dovoljno, javljaju se dodatni problemi rešenja njenog statusa i prijema u UNESCO, koji su pre svega vezani za planske dokumente koji obuhvataju deo grada oko Smederevske tvrđave.

FOTO: Jovana Dedić Marković,

Urbanistički izazovi

Nenad Mladenović i Ivica Savić govorili su o urbanističkim problemima koji narušavaju prostor oko tvrđave. Na prvom mestu je infrastruktura, pre svega prisustvo autobuske i železničke stanice u neposrednoj blizini tvrđave, što stvara loš vizelni efekat i otežava pristup turistima. Planskim dokumentima predviđeno je njihovo izmeštanje i formiranje novog putničkog pristaništa i biciklističkih staza. Još jedan izazov je i zaštita od poplava, zbog neposredne izloženosti tvrđave Dunavu. Prema rečima Hajdane Jovanović i Jasmine Popović Rusimović, predhodne mere zaštite nisu bile dovoljne da se garantuje potpuno očuvanje zidina u slučaju porasta vodostaja i istakle da je pšotrebna dodatna saradnja sa institucijama kao što su EPS i ĐERDAP kako bi se preispitale i unapredile postojeće mere zaštite.

Maja Đorđević iz zavoda za zaštitu spomenika detaljno je objasnila proceduralne korake nominacije Smederevske tvrđave za UNESCO listu. Sama priprema dokumentacije zahteva prikupljanje i obradu velikog broja podataka koji uključuju istorijske izvore, arhitektonske analize kao i plan očuvanja i upravljanja tvrđavom u budućnosti, što trenutni plan nema u potpunosti te je potrebno njegovo detaljno razrađivanje.

FOTO: Jovana Dedić Marković,

Lokalna inicijativa i podizanje svesti

Vladislav Nešić iz omladinske organizacije PATOS govorio je o značaju uključivanja lokalne zajednice u proces, govorio o njihovim dosadašnjim akcijama poput „Ulice sećanja“ u okviru koje su mladi prikupljali stare fotografije, izmedju ostalih i Smederevske tvrđave, , ali i naglasio kako je od velike važnosti i dalje podsticati mlade da se uključe kroz dodatne kreativne i obrazovne projekte jer je njihovo angažovanje ključ za zaštitu i promociju tvrđave kao dela svetske kulturne baštine.

Događaj je uspešno ukazao na mnoštvo aspekata koji utiču na proces nominacije Smederevske tvrđave za Unesco listu. I pored brojnih izazova, prisutni su se složili da je nominacija ključna za očuvanje tvrđave i njen dalji razvoj kao kulturne i turističke destinacije. Potrebna je ozbiljna i kontinuirana saradnja stručnjaka, državnih institucija i lokalne zajednice kako bi se obezbedila adekvatna zaštita ovog spomenika kulture.

FOTO: Jovana Dedić Marković,

Piše Jovana Dedić Marković, dopisnica Boom93 iz Smedereva.