Društvo

Novinarstvo sve manje bezbedna profesija, novinari postali najveći neprijatelji novinara: "Ubistva novinara u Srbiji nose državni rukopis"

kamera mediji/pixabay ilustracija

kamera mediji/pixabay ilustracija

Ako je stanje u medijima ujedno i slika stanja u celom društvu, onda bi srpsko društvo moralo da se zabrine. Medija nikada nije bilo više, ali je, kako pokazuju istraživanja, poverenje u njih sve manje.

Medijska polarizacija je sve veća, kritički mediji i profesionalni novinari su skoro svakodnevno na meti jednog dela javnosti. Oni su izloženi pritiscima, pretnjama, uvredama, etiketiranju...

Ali nije to od juče - godinama se u društvu stvara atmosfera u kojoj je novinar legitimna meta, pa tako i veliki broj verbalnih, ali i fizičkih napada na novinare ostaje nekažnjen, piše Insajder. Nekažnjena su do danas ostala i ubistva troje novinara – Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Radislave Dade Vujasinović.

Kada se sve ovo ima u vidu nameće se pitanje – kakva se poruka šalje ovakvim odnosom prema novinarima i ima li nade da slobodno novinarstvo još dugo opstane u Srbiji?

Veliki pad na listi slobode medije

A lošu situaciju u srpskim medijima beleže i međunarodne organizacije. Prema godišnjem Indeksu slobode medija organizacije Reporteri bez granica, Srbija je na listi za 2023. godinu zauzela 98. mesto među 180 zemalja sveta. To je pad od sedam mesta u odnosu na godinu ranije, ali i čak 44 mesta u odnosu na 2013.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić ocenjuje da je novinarstvo u očajnoj situaciji, i to ne samo u Srbiji. Smatra da je potrebno da se "izborimo za neku vrstu ’maršalovog plana’ za obnovu novinarstva u Srbiji". Nekada smo, kako kaže, u Srbiji imali rast medija, određenu podršku iz sveta, ali i mnogo veći nivo solidarnosti nego danas.

"Danas je sve to u nekoj negativnoj spirali i dosta sam zabrinut da je to nekakav nepovratan trend. Nikad nismo imali više fakulteta za novinarstvo i onih koji se školuju za novinare, a toliko malo novinara", naveo je Matić u emisiji "Priča o priči" na Insajder televiziji.

Prema njegovim rečima, novinari su postali najveći neprijatelji novinara, pa smo tako svedoci da oni koji se bave tabloidnim novinarstvom, te dominiraju tiražima i rejtinzima, svojim hajkama relativizuju sve "neprijatne situacije” s profesionalnim novinarima.
"Jako je važna solidarnost novinara, jako je važno da svaka od redakcija učini sve što je moguće da zaštiti svoje novinare", rekao je on.
Matić kaže da se nalazimo u potpuno novoj situaciji – da novinari moraju, između ostalog, da vode računa o svojoj zaštiti dok rade svoj posao.

"Hajke se uglavnom pokreću u političkim vrhovima, društvenim elitama itd. Onda se to seli u tradicionalne medije, kao što su kod nas neke televizije sa nacionalnim pokrivanjem, koje nekoliko dana rade hajku. A, naravno, sve se to onda održava i na društvenim mrežama, kroz neke plaćeničke ekipe koje su zajedno u tom modelu. To dovodi do ekstremne ugroženosti novinara, osećaj je da ste zaista meta… Vi onda zaista imate ozbiljan problem da se pojavite na ulici, gde će neko ko nije plaćen već je možda psihički labilna ličnost, da vam nanese štetu ili napadne…", naveo je Matić.

Više pročitajte na LINKU.