Hronika

Podignuta optužnica za ubistvo penzionera u zatvoru Padinska skela

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv trojice okrivljenih zbog sumnje da su od polovine januara do 4. februara 2024. godine u KPZ “Padinska skela – stari deo” zajednički izvršili krivično delo i pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju lišili života oštećenog S.B.

Optužnicom, koja je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, okrivljenima S. S. (21), S. S. (21) i D. P. (23) na teret se stavlja krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu, saopšteno je iz tog tužilaštva.

Tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenima produži pritvor da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Postoji opravdana sumnja da su oni dok su su se u zatvoru „Padinska skela“ nalazili na izdržavanju kazne zatvora zbog učinjenih prekršaja, u sobi broj 14 u kojoj su zajedno boravili sa oštećenim i sa još dve osobe, S.B. svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali, pošto mu je nestalo novca kojim im je u zatvorskoj kantini kupovao hranu, kafu i cigarete.

Usled povreda koje je zadobio, oštećeni nije mogao da hoda, ni da govori zbog čega je bio na lekarskim pregledima 1. i 3. februara 2024. godine kojom prilikom, kako se sumnja, iz straha nije prijavio zlostavljanje i nanošenje povreda koje trpi.

Sutradan, 4. februara, usled zadobijenih povreda zdravsteno stanje S.B. se znatno pogoršalo, pa je premešten u sobu broj 12, u kojoj je usled zadobijenih povreda, gubitka veće količine krvi i poremećaja disanja i cirkulacije zbog obostranih preloma rebara i grudne kosti i nastupelih komplikacija, preminuo oko 22:30 časova.

Svi osumnjičeni, kao i oštećeni su u navedenom periodu izržavali kazne zatvora zbog učinjenih prekršaja.

Podseća se da je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo 22. jula 2024. godine Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv petoro zaposlenih u Kazneno-popravnom zavodu Padinska Skela zbog sumnje da su izvršili krivično delo Nesavestan rad u službi u vezi sa smrću oštećenog S.B. 4. februara ove godine.

Optuženi su lekarka V. S., kao i pripadnici Službe za obezbeđenje – vođa smene S. K. zaposlen na mestu mlađeg nadzornika, kao i trojica komandira D. K., S. P. i Z. K.

S.B. je bio u zatvoru KPZ Padinska Skela zbog neplaćene novčane kazne.