Film

Pogledajte pet zanimljivih animiranih filmskih franšiza

FOTO: Youtube screenshot

FOTO: Youtube screenshot

Mnogi animirani filmovi su namenjeni i pogodni za gledaoce svih uzrasta. Animirane franšize često postižu zavidne rezultate na blagajnama, a zatim nastavljaju da ostvaruju dobru gledanost na striming servisima

Collider je postavio listu od čak 15 najprofitabilnijih i najuspešnijih animiranih franšiza. Na listi su franšize Kralj lavova, Inside Out, Madagaskar, The Incredibles, Kako trenirati zmaja i drugi filmovi. Evo najuspešnijih.

Kako prenosi Collider, animirana franšiza o Gruu i njegovim minjonima zaradila je 5,533 milijarde dolara na blagajnama. Svaki film je postigao sjajne rezultate kada je stigao u bioskope, a sve je počelo animiranim filmom Kako je Gru ukrao mesec iz 2010. godine. Prati priču o čoveku po imenu Gru koji uz pomoć svojih pomoćnika želi da postane svetski poznat superzlikovac.

Franšiza Groznan ja imala je ukupno četiri filma, a uz njih su snimljena i dva spin-offa vezana za minjone, koji su Gruovi najveći pomagači u ostvarivanju svih njegovih ciljeva.

Šrek

Jedna od najprepoznatljivijih franšiza animiranog filma 21. veka je verovatno Šrek, koji je do sada na blagajnama zaradio 4,022 milijarde dolara. U filmovima iz ove franšize uživaju mnoga deca i odrasli, a promenili su i način na koji se animirani filmovi prave.

Najbolje rezultate postigao je drugi film u franšizi, koji je na blagajnama zaradio 928 miliona dolara, postavši film sa najvećom zaradom 2004. godine. Postigao je bolje rezultate od Spajdermena 2 i Hari Potera i zatvorenika iz Askabana, koji su premijerno prikazani iste godine. Prvi film franšize prati priču o ogru Šreku koji, nakon što su sva stvorenja iz bajke prognana u njegovu močvaru, sklapa dogovor sa uobraženim gospodarom da povrati svoju močvaru i mir. Međutim, on odlazi u avanturu života koja će sve promeniti.

Priča o igračkama

Priča o igračkama je jedna od najbolje ocenjenih animiranih franšiza do sada, sa više filmova koji su od kritičara na Rotten Tomatoesu dobili savršenih 100 odsto. Ovi filmovi su na blagajnama zaradili ukupno 3,270 milijardi dolara. Filmovi prate priču o igračkama dečaka Endija i njihovim zanimljivim i neverovatnim avanturama o kojima ljudi ne znaju ništa.

Kako piše Collider, iako je poslednji film iz sveta Priče o igračkama, Lajter iz 2022. godine, postigao nešto lošije rezultate u odnosu na ostale filmove, cela franšiza nastavlja da beleži veliki uspeh. Treći film u franšizi bio je prvi animirani film koji je zaradio više od milijardu dolara, a četvrti film, objavljen 2019. godine, učinio je isto.

Ledeno doba

Kao i kod filmova o Šreku, mnogi su odrasli uz filmove iz franšize Ledeno doba, na kojima je radio čuveni Blue Ski Studios, koji je zatvorio svoja vrata 2022. godine. Franšiza Ledenog doba imala je ukupno pet filmova, prvi je izašao 2002, a poslednji 2016, zajedno sa spin-offom Baku Vajldu 2022. Ukupno su na blagajnama zaradili 3,219 milijardi dolara.

Ova popularna animirana franšiza pratila je grupu praistorijskih stvorenja dok su putovala po ogromnom arktičkom pejzažu ledenog doba, često se nalazeći u centru događaja koji menjaju svet i živote svih oko njih. Treći i četvrti film u serijalu zaradili su preko 870 miliona dolara na blagajnama i bili su animirani filmovi sa najvećom zaradom u godinama prikazivanja, odnosno 2009. i 2016.

Zaleđeno kraljevstvo

Nakon što je Zaleđeno kraljevstvo prvi put prikazano u bioskopima 2013. godine, film je zaludeo decu širom sveta. Franšiza je postala svetski fenomen i očarala je ljude svojim zaraznim pesmama, pričom o ljubavi između porodica i moćnim likovima. Priča prati sestre Anu i Elzu koje žive u kraljevstvu Arendel. Elza je starija princeza koja postaje kraljica nakon smrti svojih roditelja, ali ima magične moći koje krije ceo život od svih, uključujući i svoju sestru Anu, koja samo želi da ponovo bude bliska sa Elzom.

Do sada su objavljena dva filma iz franšize koji su na blagajnama zaradili ukupno 2,743 milijarde dolara, a Dizni je otkrio da će treći film biti objavljen 2027. godine, prenosi Index.hr.