Društvo

Presušilo jezero Rusanda kod Melenaca

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Jezero Rusanda kod Melenaca, jedinstveni biser banatske ravnice, predstavlja slano jezero, okruženo slatinskim staništima koji predstavljaju veliko prirodno bogatstvo za taj kraj.

Kako piše Vojvodina meteo, jezero je gotovo u potpunosti presušilo, a meštani kažu u još većoj meri nego 2007, te je čak i živog blata sve manje. 
 
To je posledica velikih vrućina tokom jula i avgusta i višemesečnog nedostatka kiše. 
  
Slatine ili slana zemljišta su zemljišta koja se nalaze pod uticajem alkalnih soli. 
 
Za ekologiju i poljoprivredu slatine su značajna grupa zemljišta pošto se na njima razvijaju posebni ekološki tipovi biljaka-halofite. Shodno činjenici da su to vrste koje su prilagođene životnim uslovima sa visokim koncentracijama soli u zemljištu, one predstavljaju retke i specifične zajednice a samim tim su i životinje koje ih prate specifične.

Na ovom području rastu i cvetaju slatinski cvet, panonski zvezdan, a žive ždralovi i tekunice. Na ovom području živi preko 200 vrsta ptica, od kojih su neke i strogo zaštićene vrste.
 
Jezero je površine 4 km2, salinitet je preko 50 odsto, što vodu čini slanijom čak i od morske. 
 
Dno jezera prekriveno je lekovitim blatom, koje se još od 1867. godine koristi u terapeutske svrhe, prvenstveno kod degenerativnog reumatizma, koštano-zglobnog sistema, ali i kožnih i ginekoloških oboljenja.
 
Tekst i više fotografija možete pogledati na Vojvodina meteo.