Društvo

Kako funkcioniše jedina opoziciona opština u Srbiji: Niko nije otpušten, ušteđeno šest miliona dinara

Potpis/ foto ilustracija/ Pixabay

Potpis/ foto ilustracija/ Pixabay

Pre mesec i po dana, niška opština Medijana otišla je u ruke opozicije, praktično odmah proglašena "slobodnom teritorijom", a mnogima je i danas čudno kako su doktor Dragan Milić i opozicione stranke i pokreti, do preuzimanja vlasti - došli nekako lako. Jer, za fotelje u gradu naprednjaci su se borili na razne načine. Proveravali smo u kakvoj atmosferi sve to danas funkcioniše.

„Dobar dan, dobrodošli u Gradsku opštinu Medijana„, kaže Mladen Đurić, predsednik GO Medijana u Nišu.

Tvrdi predsednik jedine „opozicione opštine“ da su i ostali novinari dobrodošli, ali sa tim valja oprezno, jer su još na početku, piše N1.

„Radimo punom parom, ne samo sa radnicima uprave, već i sa građanima. U prvih mesec dana nekih 50 predstavnika udruženja, građana, komšija naših, sa problemima, kritikama, sugestijama“, naveo je on.

Ovde je i kadar koji je zaposlen ranije. Na pitanje kako sarađuju sa njima, odgovara da su dali jasnu poruku da su ovde došli sa pruženom rukom.

Nisu smenjivali nikoga, bar ne još, tvrdi Mladen Đurić koji u kabinet predsednika dolazi iz GG Dr Dragan Milić. Kako za ovih mesec i po sarađuju sa gradskom vlašću, koju sa samo jednim odbornikom više, odnedavno vodi SNS?

„Saradnja sa Gradom za sada je zadovoljavajuća. Ne nailazimo na odbojnost, za sada ne“, odgovara.

Na snazi je, kako izgleda, uhodavanje. Kako međusobno, tako i sa zaposlenima u opštinskim inspekcijama, službama, komisijama, upravi. Ali vlast u Medijani tvrdi da su za proteklih mesec i po ostvarili uštedu od šest miliona dinara obećanim ukidanjem naknada za članstvo u raznim telima.

„Nema reprezentacija, nema dnevnica, nema troškova. Uštedeli smo na nama kako bismo dali onima kojima je potrebno“, objašnjava on.

Da li je to trajno održivo, jer bi neko rekao da se to zove populizam, pitamo.

„To je populizam samo kod nas. Bilo gde da odete, videćete čelnike mnogo uređenijih zemalja od naše kako se voze biciklom ili gradskim prevozom“, odgovara.

Ekipu N1 uvodi u kancelariju većnika, gde zatičemo narednog sagovornika, Miloša Boškovića.

I kao građanski aktivista je ukazivao na komunalne probleme u gradu. Sada ima priliku da proba i da ih rešava. Kaže da mu se čini da se stvari u odnosu nekih gradskih službi – počinju da pomeraju.

„Mi imamo informaciju i dojave da oni imaju interne instrukcije da prate opštinu Medijana i da rade ono što i mi radimo, da ono što mi tražimo rade malo brže. Ima tu jedna interesantna dinamika jer imamo različitu vlast na nivou Grada i opštine i to se sad oseća“, navodi Bošković.

Dodaje:

„Dakle, ovo se – koliko ja znam – formalno zove raskopavanje. Udarna rupa je na kolovozu, a ovo je raskopavanje i mi nad ovim imamo nadležnost da automatski pošaljemo rešenje nadležnoj instituciji, ja mislim Direkciji za izgradnju grada, da se oni pobrinu za krpljenje, nakon što je Vodovod iskopavao. Naši opštinski inspektori kažu da im je najlakše kada su za nešto nadležni, najviše mrze da kažu da nisu nadležni. Evo, za ovo jesmo nadležni i ući će to u ovu grupu komunalnih problema koju sačinjavamo u septembru…“

A one koje su na kolovozu i trotoaru, ali nisu proizvod raskopavanja, već propadanja asfalta, da li to mogu da reše?

„Možemo da intervenišemo, u smislu da… Mi nemamo moć za takve udarne rupe da damo rešenje da se zakrpi, ali onda to prosleđujemo nadležnoj gradskoj inspekciji. Da ona dalje sa tim postupa“, odgovara.

Podseća da u Gradu nemaju vlast, ali dodaju – za sada.

Vlast od sredine avgusta ima SNS sa partnerima i 31 odbornikom. Opozicija, koja vodi centralnu nišku opštinu, ima jednog odbornika manje. Tada je opozicija optužila naprednjake da su vlast formirali bez kvoruma, sada su glasni oko poziva na odgovornost doskorašnje gradonačelnice Dragane Sotirovski za čiji je mandat stigao negativan izveštaj DRI o potrošnji javnih sredstava i to na više od 300 strana.