Društvo

Deca u saobraćaju: Saveti za roditelje – šta im obavezno ponavljati

FOTO: Boom93 / R. Momirović

FOTO: Boom93 / R. Momirović

"Kada hoćete da pređete ulicu, vozila treba da budu udaljena najmanje 26 metara“, izjavio je Damir Okanović Iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. Dodao je da je u javnom prevozu preporuka da deca ulaze i izlaze na prednja vrata, kako bi, u slučaju problema, vozač mogao da reaguje na vreme, kao i da je neophodno da roditelji podsete decu na pravila saobraćaja". "Imamo hibride i vozila na struju, koja se ne čuju. Molim roditelje da skrenu pažnju deci da moraju da gledaju levo i desno, čak i ako ne čuju zvuk motora", naglasio je Jokanović.

Na jednoj do društvenih mreža jedan vozač autobusa apelovao je na roditelje da decu nauče pravilima u saobraćaju i da ulaze na prednja vrata da bi oni mogli da ih uoče na vreme.

“Kod dece je možda najveći problem problem kada počnu sami da idu u školu, jer su u početku po malo nesigurni, a onda pređu i u rutinu, i tada može nešto da im se desi. Zato je važno da roditelji s vremena na vreme podsete dete koja su najvažnija pravila saobraćaja tj. kako da se ponašaju kada prelaze ulicu“, rekao je za N1 Damir Okanović.

Dodao je da svoje dete podseća da mora da bude pažljivo kada prelazi ulicu, kao i na to da nekada „ima vozača koji ne paze na pešake, pa ni na decu“.

On je kazao da je važno da deca u javnom prevozu ulaze na prva vrata, dakle do vozača da bi on u slučaju nekog problema prilikom ulaska ili izlaska mogao na vreme da reaguje.

„Zato je preporuka da deca uvek ulaze i izlaze na prva, eventualno na druga vrata“, kazao je Damir Okanović.

Vozilo treba da bude udaljeno 26 metara

On je objasnio da pri brzini od 50 km na čas, koliko je dozvoljena da se vozi u naseljima, vozilo prelazi 14 metara za jednu sekundu.

„Od trenutka kada vozač uoči pešaka, potrebna mu je jedna sekunda da počne kočenje i tada će preći 14 metara. Onda vozilo pređe još oko 12 metara. Dakle, zaustavni put je 26 metara. Ako vidite vozilo da se približava tom brzinom, treba da bude udaljeno najmanje 26 metara da biste mogli da pređete ulicu“, naglasio je Okanović.

Dodao je da bi to trebao da se uči u školama kako bi mogli da prepoznaju opasnost u saobraćaju.

Apelovao je na roditelje da, pošto se deca često oslanjaju samo na sluh i ne gledaju levo i desno kada prelaze ulice, ipak uvek provere da li ima automobila.

„Imamo hibride i vozila na struju i to su vozila koja se ne čuju. Molim roditelje da skrenu pažnju da moraju da gledaju levo i desno, čak i ako ne čuju zvuk motora“, rekao je za N1 Damir Okanović.