Moj grad

DRI: Otkrivene nepravilnosti u radu Parking servisa

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: Pixabay/ilustracija

Javno komunalno preduzeće „Parking servis Smederevo“ napravilo je nekoliko ozbiljnih nepravilnosti u svom poslovanju, a prema najnovijem izveštaju Državne revizorske institucije.

Analizom poslovnih aktivnosti preduzeća u 2022. i 2023. godini otkriveni su brojni propusti u vođenju evidencije i sprovođenju zakonskih obaveza. Prema izveštaju DRI, preduzeće je u 2023. godini izvršilo nabavku transporta i utovara u iznosu od 11,3 miliona dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama. Ovaj postupak je sproveden bez opravdanih razloga za izuzeće od zakona.

Preduzeće u 2023. godini pogrešno je klasifikovalo potraživanja u iznosu od 10,9 miliona dinara, što nije u skladu sa Pravilnikom o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za privredna društva, zadruge i preduzetnike, više iskazalo potraživanja i rezultat perioda u iznosu od 21,8 miliona dinara, što nije u skladu sa pravilnikom o računovodstvu i računovodstvenim politikama i nije otvorilo poslovne knjige na početku godine na osnovu zaključnog bilansa prethodne godine za potraživanja u iznosu od 308 hiljada dinara, što nije u skladu sa Zakonom o računovodstvu. stoji u izveštaju DRI.

Pored toga, preduzeće nije vršilo popis imovine i obaveza u 2023. godini i u ranijem periodu i nije usaglasilo međusobna potraživanja i obaveze sa kupcima i dobavljačima, u iznosu od najmanje 8,6 miliona dinara. Preduzeće za dospela, a neizmirena potraživanja nije obračunavalo zakonsku zateznu kamatu i nije preduzimalo aktivnosti u vezi sa efikasnijom naplatom potraživanja.

Nakon  revizije koja je otkrila nepravilnosti u poslovanju Javnog komunalnog preduzeća „Parking servis Smederevo“, pružene su ključne preporuke za unapređenje upravljanja i usklađivanje sa zakonodavstvom. Izveštaj sadrži 13 preporuka, koje su fokusirane na tri glavne oblasti uspostavljanje sistema finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije, planiranje, sprovođenje i praćenje postupaka javnih nabavki u skladu sa zakonom i evidentiranje potraživanja u skladu sa zakonom o računovodstvu:

Ove preporuke su usmerene na rešavanje utvrđenih nepravilnosti i unapređenje celokupnog sistema upravljanja unutar „Parking servisa“.