Društvo

United Media se obratila Ustavnom sudu povodom pokušaja Saveta REM da spreči svoje raspuštanje

FOTO: Ilustracija/Pixabay

FOTO: Ilustracija/Pixabay

United Media se obratila Ustavnom sudu Srbije, povodom pokušaja Saveta REM-a da ospori zakonske odredbe o svom raspuštanju, ističući brojne primere nezakonitog ili diskriminatornog postupanja članova ovog organa, saopšteno je.

Podsetimo, u skladu sa medijskom strategijom i pregovorima medijskih udruženja uz pomoć OEBS i Evropske unije, novim Zakonom o elektronskim medijima je propisano da se, u cilju unapređenja medijske scene, Savet REM-a raspusti do 4. novembra 2024. godine.

„Međutim, mesecima nakon usvajanja navedenog propisa, a nakon održanih parlamentarnih i lokalnih izbora, REM je podneo Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti radi osporavanja zakonski propisane smene funkcionera koji ga vode“, dodaje se u saopštenju.

United Media navodi da je zainteresovana za predmetni postupak, između ostalog „zbog negativnog iskustva njenih povezanih lica na konkursima REM-a za nacionalnu televizijsku dozvolu, zbog kojih su nakon dve godine sudski postupci i odgovarajuće prijave još u toku“.

„U svom obraćanju Ustavnom sudu, kompanija iz sastava grupacije United Media je naglasila brojne primere nezakonitog ili diskriminatornog postupanja REM-a za koje su pretežno odgovorni članovi Saveta, selektivne primene zakona, zanemarivanja dužnosti nadzora rada elektronskih medija (naročito u izbornom procesu, ali i u vidu nepoštovanja programskih elaborata na osnovu kojih je nacionalnim emiterima dodeljena dozvola), pritisaka na nezavisne medije i drugog protivzakonitog ponašanja. Ukazali smo na brojne ocene kredibilnih domaćih i internacionalnih organizacija kojima se osporava nepristrasnost i rad postojećeg Saveta REM-a, uključujući Evropsku komisiju, Ujedinjene nacije, OEBS, ODIHR, Savet za borbu protiv korupcije, međunarodne medijske organizacije itd. Takođe smo ukazali na strateške dokumente i pravne akte koji podrazumevaju restrukturiranje REM-a kao prvi zadatak u unapređivanju slobode medija u Srbiji. Između ostalog, United Media je podsetila Ustavni sud na javne izjave bivših funkcionera REM-a koji nesporno otkrivaju potrebu temeljne revizije funkcionisanja tog tela“, piše u saopštenju.

Kako se navodi, važeće odredbe Zakona o elektronskim medijima, kojima se predviđa raspuštanje postojećeg i imenovanje novog Saveta REM-a, niti povređuju vladavinu prava, niti su diskriminatorne, niti vređaju bilo čija prava da učestvuje u upravljanju javnim poslovima.

„United Media smatra da su navedene odredbe neophodni prvi (ali ne i jedini) korak ka poboljšanju stanja medijskih sloboda i da bi bilo kakvo odlaganje njihove primene bilo jasan znak nastavka urušavanja osnovnog prava građana Srbije na nezavisno javno informisanje. Nadamo se da će Ustavni sud doneti ispravnu odluku“, saopšteno je.