Moj grad

Unapređenje usluga socijalne zaštite: Jačanje socijalnog i ekonomskog uključivanja žena i drugih ranjivih grupa

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Projekat unapređenja usluga socijalne zaštite u Srbiji, za koji će biti izdvojeno 9,5 miliona evra, zvanično je počeo danas i sprovodiće se u 20 lokalnih samouprava, saopštilo je danas Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Među gradovima koji su uključeni u projekat je i Požarevac.

Projekat Nemačke razvojne agencije (GIZ), koji će se sprovoditi zajedno sa srpskim Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, trajaće do marta 2026. godine.

Projekat je usmeren na jačanje integrisanih usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou, stvaranje podsticajnog okruženja za ekonomsko osnaživanje žena, podizanje svesti o diskriminaciji na osnovu roda, nacionalne pripadnosti i drugih svojstava i podrška normativnom okviru za socijalno i ekonomsko uključivanje i njegovu primenu na lokalnom nivou.

Gradovi koji su uključeni u projekat, pored Požarevca, jesu Arilje, Bač, Kanjiža, Kikinda, Kula, Lebane, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Pirot, Prijepolje, Raška, Šid, Užice, Valjevo, Vlasotince, Vršac, Kruševac i Šabac.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov naveo je da taj projekat ima za cilj jačanje socijalnog i ekonomskog uključivanja žena i drugih ranjivih grupa u Srbiji i njihovo osnaživanje u raznim oblastima.

Ministar je izrazio uverenje da će i kroz ovaj projekat, koji u fokusu ima jačanje integrisanih usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou, u svim njegovim komponentama, biti uspešno realizovan.

Savetnik i šef Odeljenja za rad i socijalna pitanja ambasade Nemačke Per Krumri je izjavio da Srbija ima sveobuhvatan sistem socijalne zaštite koji treba kontinuirano jačati da bi se rešila nejednakost ili jednostavno da bi se bliže ispunili evropski standardi.

Ministarka bez portfelja zadužena za rodnu ravnopravnost, prevenciju nasilja nad ženama i ekonomsko i političko osnaživanje žena Tatjana Macura navela je da je važno da se nastavi sa procesom inkluzivnog delovanja svih interesnih strana.

"Da se svi oni koji se osećaju kao osetljiva kategorija u ovom društvu, posebno žene iz osetljivih grupa, aktivno prepoznaju i na pravi način uključe na tržište rada, za koje mislim da postoji ogroman prostor za naše aktivnosti u tom pravcu", rekla je Macura.