Društvo

Prosvetari nezadovoljni posle sastanka: Ostajemo u školama koje možda neće raditi 16. septembra

Boom93/T.Spasojević

Boom93/T.Spasojević

Ostajemo u školama...Koje možda neće raditi sledećeg ponedeljka, 16. septembra jer Vlada na današnjem sastanku nije ispunila zahteve prosvetnih sindikata. Tek je druga nedelja nove školske godine, a Vlada Srbije je od prosvetara već dobila jedinicu.

Pet dana pred istek tog roka premijer Miloš Vučević pozvao je predstavnike sindikata na razgovor, koji je završen oko podne.

Međutim, kako kaže reporterka N1, čini se da dogovor nije postignut, da je ono što je Vlada ponudi sindikatima prosvetnih radnika daleko ispod onoga što su oni tražili, ponuđeno je povećanje plata od 12 odsto za nastavno osoblje i osam za nenastavni. Oni su, podseća ona, tražili da se početna plata nastavnika izjednači sa republičkim prosekom.

Valentina Ilić, predsednica sindikata obrazovanja Srbije, kaže da su sindikati sa sastanka izašli generalno nezadovoljni današnjom ponudom, piše N1.

„Za 16. septembar smo najavili generalni štrajk, u opštem interesu je da se ispoštuje protokol koji smo potpisali 12, oktobra prošle godine, gde se vlada obavezala da će u januaru početna plata izjednačiti sa republičkim prosekom. Na prošlom sastanku nam nije rečeno ništa konkretno, rečeno je da će povećanje biti u dvocifrenom iznosu, ali da neće biti isto za sve“, kaže ona.

Današnjom ponudom, kaže ona, takođe ne mogu biti zadovoljni.

„To će još više napraviti kompresiju plata od januara, kada minimalna zarada bude 53.000 i nešto, oni koji obavljaju složenije poslove i zavređuju koeficijentom u uredbi, neće imati značajno veću platu u odnosu na sve ostale, neće biti nagrađeni za deo posla koji obavljaju“, kaže ona.

Osvrnula se i na zahtev da se u krivičnom zakoniku napad na prosvetne radnike tretira kao napad na službeno lice i rekla da je „premijer rekao da je to gotova stvar“.

„Jer, generalno gledajući, to je u interesu svih. Pretpostavljam da je svima u cilju da se taj zakon što pre stavi u javnu raspravu, da taj zakon zaživi, vidite da je svakim danom sve veći broj slučajeva nasilja po školama, svima je u interesu da taj zakon što pre stupi na snagu“, kaže Ilić.

Istakla je da je dobra stvar kontinuitet dijaloga, ali da drugi put izlaze potpuno nezadovoljni.

„U ponedeljak je svim školama stiglo uputstvo kako će škole postupati u tom slučaju, nastavnici, učitelji, zaposleni u domovima učenima, zaposleni u predškolskim ustanovama i visokoškolskim, da nam pruže podršku, biće na svojim radnim mestima, sva četiri sindikata su se dogovorila da okupe zaposlene na trgovima, da izraze nezadovoljstvo širom Srbije, videćemo šta dalje sa ostalim sindikatima“, kaže ona.

Vlade je nakon sastanka saopštila da će „povećanje plata nastavnog osoblja u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru biti veće 50 odsto, što će doprineti tome da početna plata u prosveti iznosi 94 odsto prosečne zarade u Srbiji“.