Društvo

Mladi koji koriste vejp imaju zdravlje poput pušača

FOTO: A.Stepanović

FOTO: A.Stepanović

Mladi koji "vejpuju" su lošijeg zdravlja od svojih vršnjaka koji ne koriste električne cigarete i beleže slične performanse kao pušači.

Stručnjaci sa Mančester metropoliten univerziteta kažu da njihovi nalazi pokazuju da je dugoročno korišćenje električnih cigareta štetno i dovodi u pitanje uvreženo mišljenje da je vejpovanje zdravije od pušenja cigareta, prenosi RTS.

Studija je obuhvatila 60 ljudi u 20-im godinama koji su svi imali normalnu plućnu funkciju.

Trećina su bili nepušači, trećina koristi električne cigareta najmanje dve godine, a trećina su „tradicionalni“ pušači sa takođe dvogodišnjim stažom.

Svako od njih je radio test opterećenja na statičkom biciklu, koji je zlatni standard za fizičke testove, kao i pokazatelj kako se telo prilagođava tokom vežbanja, prateći stanje srca, pluća i mišića sa postepenim povećavanjem opterećenja.

Takođe su im urađeni testovi krvi i ultrazvuk kako bi se pratilo kako im funkcionišu arterije i krvni sudovi. Analize su pokazale da mladi pušači ne mogu da postignu maksimum koji mogu njihovi vršnjaci koji su nepušači.

Merenje pokazuje maksimalnu količinu fizičkog napora koji osoba može da postigne.

Prilikom vrhunca vežbanja, vejperi i pušači su u proseku konzumirali manje kiseonika u poređenju sa grupom nepušača.

Testovi krvi i ultrazvuk otkrili su da krvni sudovi pušača i vejpera ne funkcionišu na nivou nepušača.

Pušači običnih i električnih cigareta ostajalo su češće zadihani, mišići su im se mnogo brže zamarali i zabeležen im je viši nivo mlečne kiseline u mišićima čak i pre nego što bi postizali vrhunac opterećenja.