Moj grad

Građani Požarevca nepravilno koriste kontejnere za stakleni otpad: Bacaju sve osim stakla (FOTO)

Nedavno postavljene kontejnere za prikupljanje staklenog otpada u Požarevcu građani ne koriste kako je predviđeno. Umesto stakla u kontejnerima se nalaze različiti otpadni materijali, od plastike do papira, što može ozbiljno otežati proces reciklaže.

Crveni kontejneri na kojima velikim slovima piše "STAKLO" postavljeni su u cilju poboljšanja upravljanja otpadom i smanjenja količina staklenog otpada koji završava na deponijama. 

Građani još uvek ne shvataju značaj pravilnog odvajanja otpada. Korišćenje kontejnera za staklo za odlaganje drugog otpada može dovesti do toga da celo skladište staklenog otpada bude neupotrebljivo za reciklažu.

Da li je problem u tome što građani nisu navikli na pravilno odvajanje otpada, što teže menjaju svoje navike, ili jednostavno nemaju dovoljno svesti o značaju pravilnog korišćenja kontejnera, još uvek nije potpuno jasno.

Direktor JKP “Komunalne službe”, Marko Marjanović smatra da je potrebna edukacija građana, te da će pokrenuti kampanju za podizanje svesti među građanima o pravilnom odlaganju otpada,  kako bi se jasno istaklo šta može da se odloži u kontejnere za staklo.

Marjanović napominje da se mora uložiti napor u promeni ponašanja i navikama ljudi u vezi sa odlaganjem otpada, te se ipak nada da će se to i dogoditi, ali da je potrebno vreme. 

Podsećamo da su kontejneri nedavno postavljeni u sklopu pilot projekta sakupljanja i reciklaže otpada od stakla. Prikupljeno staklo će se skladištiti i reciklirati u saradnji sa operaterom koji poseduje odgovarajuće dozvole Ministarstva za zaštitu životne sredine, preduzećem  AD Sistem 1 d.o.o. iz Radinca, sa kojim JKP “Komunalne službe” Požarevac ima poslovnu saradnju.