Moj grad

Dodeljeni ugovori za zimsko održavanje puteva i ulica

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Požarevac i Kostolac ušli su sa novim ugovorima za zimsko održavanje ulica i saobraćajnica. U Požarevcu, zimsko održavanje će obavljati „Preduzeće za puteve“, koje je na nedavnoj javnoj nabavci bilo jedini ponuđač.

 Ugovor je dodeljen na iznos od približno 33 miliona dinara sa PDV-om. Procenjena vrednost nabavke bila je 27,7 miliona dinara bez poreza.

U Kostolcu, zimsko održavanje preuzeće firma „Neimar put“. Ova firma je na tenderu, gde je učesvovalo i Preduzeće za puteve, ponudila najnižu cenu i dobila ugovor u vrednosti od oko 15,8 miliona dinara sa porezima.

Prema Odluci o kategorizaciji opštinskih puteva i ulica, saobraćajna mreža u Požarevcu je podeljena u tri prioriteta za zimsko održavanje.

Prvi prioritet obuhvata ključne saobraćajnice koje moraju ostati prohodne, uključujući rute koje povezuju seoske mesne zajednice sa gradom, gradske saobraćajnice, pristupne puteve bolnicama, autobuskim stanicama, vatrogasnim i policijskim stanicama, kao i komunalnim službama i centrima za snabdevanje osnovnim životnim namirnicama.

Drugi prioritet uključuje prilaze komercijalnim ustanovama, predškolskim i obrazovnim institucijama, kao i ulice koje se ukrštaju sa ulicama prvog prioriteta.

Treći prioritet odnosi se na stambene ulice, pešačke zone i staze koje nisu obuhvaćene prva dva prioriteta.

U slučaju velikih elementarnih nepogoda ili hitnih situacija, Štab zimske službe može doneti odluke za hitno održavanje na osnovu potreba, dok Rukovodilac zimske službe izdaje naloge izvođačima. Takođe, Štab može privremeno izmeniti prioritete održavanja u vezi sa velikim događanjima kao što su sportske i kulturne priredbe ili izbori.