Društvo

Za novčane pozajmice između fizičkih lica biće obavezan ugovor kod notara

Potpis/ foto ilustracija/ Pixabay

Potpis/ foto ilustracija/ Pixabay

Vlada Srbije saopštila je da je na današnjoj sednici usvojila Predlog zakona o uspostavljanju i funkcionisanju sistema za upravljanje kohezionom politikom.

Zakon će, kakos e objašnjava, omogućiti stvaranje sistema za efikasno planiranje, upravljanje i praćenje fondova koji dolaze kroz kohezionu politiku Evropske unije. Osnovna namena zakona je priprema dokumenata i procedura koji će omogućiti pristup kohezionim fondovima EU, u skladu sa obavezama koje Srbija preuzima tokom pregovora o članstvu, navodi se u saopštenju Vlade.
 
Na sednici je usvojen i Predlog o dopuni Zakona o javnom beležništvu. Budući da u pravnom sistemu Srbije ne postoji obaveza sačinjavanja ugovora o zajmu u novcu u formi javnobeležničke isprave, većina ovakvih transakcija između fizičkih lica nevidljiva je za kontrolni aparat tokova novca, podsećaju iz Vlade.
  
Obavezan ugovor bi se, kako se navodi, uveo radi finansijske discipline i pravne sigurnosti. Javni beležnici bi, kao nosioci javnih ovlašćenja, potvrđivanjem ovih ugovora privatne isprave prevodili u javne, pri čemu bi bio ustrojen i registar takvih ugovora radi kontrole i uvida Uprave za sprečavanje pranja novca u realnom vremenu.

Usvojene su izmene i dopune Uredbe o bezbednosti i zdravlju na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima sa ciljem unapređenja bezbednosti i zdravlja zaposlenih i drugih lica na gradilištima.
 
Glavne izmene i dopune Uredbe tiču se propisivanje roka u kome je investitor odnosno zastupnik investitora dužan da koordinatora za izvođenje radova upozna sa uvođenjem poslodavca ili drugog lica, a to bi bilo najkasnije sedam dana pre početka njihovog rada na gradilištu, navodi se u saopštenju.
 
Izmene i dopune koordinatoru za bezbednost i zdravlje na radu omogućavaju da odlučuje o tehničkim, tehnološkim i/ili organizacionim rešenjima, radi planiranja različitih elemenata ili faza radova koji treba da se izvode istovremeno ili jedan za drugim.